eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Észak-Korea a végső számlát az amerikaiakkal tűzviharral rendezné

Észak-Korea a végső számlát az amerikaiakkal tűzviharral rendezné

A phenjani kormány nem akar tárgyalni nukleáris fegyvereiről.

A phenjani kormány sosem fog tárgyalni arról, hogy lemondjon nukleáris fegyvereiről - jelentette ki Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökség küldöttségének adott, szerdai phenjani interjújában.

A tárcavezető a Washington és Phenjan közötti párbeszéd feltételeként nevezte meg, hogy az Egyesült Államoknak fel kell adnia az Észak-Korea megsemmisítésére irányuló politikáját.

Az ENSZ-szankciókkal való nyomásgyakorlással összefüggésben megjegyezte: a rezsim azt egyenértékűnek tekinti az agresszióval és a háborúval. Ri Jong Ho szerint a Phenjan ellen elrendelt - illegálisnak mondott - büntetőintézkedésekért nem csak Washington tehető felelőssé mint azok kezdeményezője, hanem azok az államok is, amelyek megszavazták őket az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az ENSZ BT legutóbb szeptemberben szavazott egyhangú határozatban újabb Észak-Korea ellenes szankciókról, amiért a phenjani kormány szeptember 3-án újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, ezúttal egy hidrogénbombával. Az Egyesült Államok az elfogadottnál szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

Ri Jong Ho figyelmeztette az Észak-Koreával szomszédos atomhatalmakat, hogy Washington agresszív politikájának támogatásával saját magukkal döntik romlásba. Washington azzal, hogy Moszkvát bevonja a "szankcióháborúba" éket próbál verni Oroszország és Észak-Korea közé - vélekedett.

A külügyminiszter emellett azt hangoztatta: országa gyakorlatilag erőegyensúlyba került az Egyesült Államokkal, amely szerinte nem maradhat büntetlen. Úgy fogalmazott: "az észak-koreai nép és a hadsereg követeli, hogy a végső számlát az amerikaiakkal tűzviharral, ne pedig szavakkal rendezzék".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×