eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Navracsics Tibor elmondta, mi nem számít valójában a magyar ügyekkel kapcsolatban

Navracsics Tibor elmondta, mi nem számít valójában a magyar ügyekkel kapcsolatban

Az Európai Bizottság magyar tagja nem látott a brüsszeli testület asztalán olyan elképzelést, amely Soros György magyar származású üzletember korábban megjelent cikkeire hivatkozna. Navracsics Tibor az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: a nagyobb volumenű döntéseket az állam-, és kormányfői tanács hozza meg. Németh Zoltán összeállítása.

Három nagy programot emelt ki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a testület hátralévő mintegy másfél évéből.

A jövőre esedékes kulturális örökség európai éve óriási lehetőséget jelent nemcsak a kultúra képviselői, hanem a tagállamok és a helyi közösségek számára is. Továbbá serkentheti a vitát az európai identitásról.

A két éve elindított európai sporthét több millió embert mozgat meg Európa-szerte – jelezte a politikus. A biztos abban bízik, hogy a rendezvény a jövőben még sikeresebb lesz.

Jövő év májusára elkészül a többéves pénzügyi keretterv kidolgozásának első tervezete,

amely egyértelmű irányvonalakat tartalmaz többek között a Magyarország számára égetően fontos közös mezőgazdasági politika finanszírozára, valamint a regionális és kohéziós pénzek szabályozása tekintetében.

Navracsics Tibor Katalónia függetlenségével kapcsolatban elmondta, hogy „a bizottság miközben elismeri, hogy spanyol belügyről van szó, sürgeti a feleket, hogy lehetőleg tárgyalásos úton mihamarabb rendezzék ezeket a kérdéseket”, ugyanis a válság eszkalálódása az Európai Unió egészére és a szakpolitikai kérdésekre is kihatna.

Az Európai Bizottság alapvetően magyar belpolitikai témának tartja a kormány legújabb nemzeti konzultációs kampányát – mondta a brüsszeli döntéshozó testület magyar tagja.

„A kommunikáció mikéntjének nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget”,

sokkal inkább Magyarország bevándorlási válság kezelésében tanúsított tényleges részvételét veszik figyelembe az európai döntéshozók – magyarázta a politikus.

Navracsics Tibor kifejtette: a bevándorlással összefüggő kérdésekben csak javaslatot készít a bizottság, a nagyobb volumenű döntéseket az állam- és kormányfőket magában foglaló Európai Tanács hozza meg. Ez utóbbinak tagja Orbán Viktor is.

A bizottság egy bonyolult képlet alapján határozta meg, hogy az egyes országoknak hány menedékkérőt kell befogadnia a jövőben

– tette hozzá a biztos.

A miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: a „brüsszeli gépezet” Soros György tervét hajtja végre bevándorlásügyben, de a magyarok a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción megüzenhetik Brüsszelnek, hogy kiállnak a nemzeti érdekek mellett.

„Soros György ilyen témájú cikkei nem képezik a hivatalos referenciák területét”

– jelentette ki a Navracsics Tibor. Mindenki maga dönti el, hogy saját álláspontjának kialakításakor mit vesz figyelembe – tette hozzá. (A politikus megszólalásával kapcsolatban kemény üzenetet kapott Semjén Zsolttól a közrádió Vasárnap Újság című műsorában.)

Navracsics Tibor a civil törvénnyel összefüggő kötelezettségszegési eljárásról szólva elmondta: bízik a felek megegyezésében, máskülönben ez a kérdés is az Európai Bíróság elé kerülhet. Státuszánál fogva azonban nem tudott jóslatokba bocsátkozni, és véleményt sem mondani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×