Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európa vezetői dühöngő bikával kerültek szembe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyilvános közvetítést aligha vállalhatnak a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazás után az Európai Unió legbefolyásosabb vezetői, de a háttérben fontos szerepet játszhatnak – fejtette ki az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője.

„Mintha egy olyan bikaviadalon vennénk részt, ahol a bika és a torreádor teljes erővel egymásnak esnek, és valakinek őket szét kéne választani” – értékelte a spanyolországi események miatt kialakult európai helyzetet a szakértő. Szerinte annak ellenére, hogy az európai politikusok nem vállalhatnak nyilvános közvetítő szerepet, a vasárnap történtek után a háttérben elindultak az ilyen irányú folyamatok, és sokan megpróbálják tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenálló feleket. Mint mondta, senkinek sem érdeke, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet.

Az elemző úgy véli, hogy mind Angela Merkel, mind Emmanuel Macron folyamatosan hívogatja Mariano Rajoyt és a katalán vezetőket. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is óva intette a spanyol kormányfőt attól, hogy erőszakot alkalmazzon.

„A madridi kormány túllépett egy vörös vonalon, amikor erőszakot alkalmazott civilekkel szemben”

– mondta a szakértő. Ez különösen nehezen védhető úgy, hogy az ezt bizonyító felvételeket számtalan külföldi sajtóorgánum nyilvánosságra hozta.

Tovább nehezíti a katalán függetlenség kikiáltását, hogy képtelenség, hogy a létrejövő új államot az Európai Unió bármely tagországa is elismerje – véli az elemző.