eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kitört a káosz Katalóniában - képgaléria

Kitört a káosz Katalóniában - képgaléria

Nagyszabású sztrájk és felvonulások bénítják meg Katalóniát kedden tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson. A barcelonai rendőrség 300 ezerre teszi a városban tiltakozók számát.

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosítják: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények. Kevesebb a városban a taxi is, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka jár. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

A városi önkormányzat tájékoztatása szerint 10 ezer alkalmazottjuk 80 százaléka részt vesz a sztrájkban, a katalán kormány egészségügyi hivatala pedig azt közölte: az egészségügyi dolgozók 75 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Barcelona utcáira ezrek vonultak ki már délelőtt, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban: tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

A barcelonai rendőrség a városban tiltakozók számát 300 ezerre teszi.

Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénítja meg a forgalmat, Katalóniában pedig több mint 47 útszakaszon nem lehet közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

A helyi hatóságok szerint Geronában 30 ezren, Tarragonában ötezren gyűltek össze a tüntetésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×