eur:
393.75
usd:
369.28
bux:
65681.32
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újabb eredmény a londoni metrómerénylet ügyében

Őrizetbe vett a rendőrség csütörtök hajnalban Londonban egy 17 éves fiút a múlt heti londoni metrómerénylettel összefüggésben.

Ő a hatodik, akit a londoni District metróvonal egyik szerelvényén múlt pénteken elkövetett terrorcselekmény ügyében elfogtak. A fiút a dél-londoni Thornton Heath negyedben vették őrizetbe elfogatóparancs alapján, és egy helyi rendőrőrsön tartják fogva.

A rendőrség házkutatást kezdett a fiatal őrizetes lakóhelyén.

A merényletben használt pokolgép, amelyet egy festékes vödörbe rejtettek, nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

A merénylettel összefüggésben először egy 18 éves férfit vettek őrizetbe még szombaton, a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában.

A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen.

Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében, kedden és szerdán pedig három embert a walesi Newport városában.

Dean Haydon, a Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának vezetője csütörtök reggel elmondta, hogy jelenleg öt helyen folynak házkutatások a merénylettel összefüggésben.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

Szerdán újabb bombafenyegetés miatt lezártak két állomást, a brit rendőrség megerősítette, hogy egy gyanús csomag ügyében nyomozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×