Drámai pusztítás, hónapokig nem lesz rendes áramellátás

InfoRádió
2017. szeptember 21. 11:06
Ijesztő és szívszorító videók jelzik az ötös, majd négyes fokozatú Maria hurrikán pusztítását.

Lecsapott az Egyesült Államok társult államára, Puerto Ricóra a négyes kategóriájúra gyengült, ám továbbra is rendkívül veszélyes Maria hurrikán - jelentette szerdán az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

Az NHC közlése szerint a hurrikán a szigetország keleti felében található Yabucoa településnél érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel.

"Soha nem láttunk még ilyen vihart" - mondta a telefonon keresztül Ricardo Rossello Puerto Ricói kormányzó az NBC hírcsatorna Today című műsorában.

A CNN csütörtök reggel rá hivatkozva azt írta, hogy az egész szigeten áramszünet van. Az áramellátás teljes helyreállítása hónapokat fog igénybe venni, ugyanis a teljes rendszer tönkrement.

Elpusztította Dominica szigetét

Időközben a Dominikai Közösség kormányszóvivője bejelentette, hogy 14 halálos áldozatot követelt a Dominica szigetére helyi idő szerint kedd éjfélkor lecsapó Maria hurrikán.

A vihar gyakorlatilag "telibe találta" a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal), volt brit gyarmatot, amely 1978-ban nyerte el függetlenségét.

A hurrikán kedden végigsöpört a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén is, ahol a hatóságok legfrissebb jelentései szerint ketten vesztették életüket a végigvonuló vihar pusztításai nyomán. Ezzel együtt összesen kilenc ember életét követelte már a karibi térségben a hurrikán.