eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Maria lecsapott Dominica szigetére

A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán, amely helyi idő szerint kedden éjfél körül lecsapott Dominica szigetére (Dominikai Közösség).

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább is fokozódhat az éjjel.

A vihar gyakorlatilag szinte "telitalálta" a Kis-Antillákhoz tartozó 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal), volt brit gyarmatot, amely1978-ban nyerte el függetlenségét. A vihar végigsöpört rajta, és jelenleg Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé tart, amelyek még nem álltak talpra az Irma hurrikán pusztítása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar, de sokat elárul a pusztítás erejéről, hogy a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetőszerkezetét is. "A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz" - írta Twitter-üzenetében a kormányfő, majd néhány perccel később arról tájékoztatott, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetőszerkezetét is.

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből , ez lesz 85 év óta a legerősebb hurrikánt, amely közvetlenül áthalad rajta: 1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán. Ricardo Rosello miniszterelnök felszólította a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti.

Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán pusztításait követően ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×