Alig élték túl Irmát, máris itt az újabb megavihar, Maria

Infostart
2017. szeptember 19. 06:20
Amerikai szakértők „potenciálisan katasztrofálisnak” írták le az Atlanti-óceánon kialakult és rövid idő alatt ötös fokozatúra erősödött Maria hurrikánt. A vihar ugyanazokat a szigeteket fenyegeti, amelyeken már komoly pusztítást végzett korábbi, Irma nevű vihar.

Nem kíméli az időjárás azokat a sokat szenvedett karibi szigeteket, amelyeken nemrég végigsöpört az Irma nevű hurrikán. A skálán az ötös – legerősebb - fokozatot elérő Irma közel 40 ember életét követelte a térségben és több milliárd dolláros kárt okozott. Később lecsapott Floridára is, ahol hasonlóan súlyos károkat okozott és 20 ember halálát okozta.

Nyomában most érkezik a gyorsan erőre kapott Mária, amelyet szintén a legerősebb kategóriába soroltak.

A vihar első elszenvedői Antigua és Barbuda, utóbbit már kiürítették Vilma miatt. Utánuk következnek az amerikai és brit Virgin-szigetek. A francia fennhatóságú Martinique-en maximális készültséget rendeltek el, míg Guadeloupe-on elkezdték kitelepíteni az embereket.

Hurrikánriadót rendeltek el Dominikán és Puerto Ricón. Az amerikai tengerentúli terület jobbára megúszta Irma pusztítását és fontos csomópontja a többi sziget segélyezésének. Most azonban a kormányzó felszólította a lakosokat, hogy húzódjanak menedékbe.

Meteorológusok szerint a hurrikánt kísérő súlyos esőzés „életveszélyes hirtelen áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat”.

A francia Guadeloupe szigeten a várható áradások miatt bezártak az irodák, üzletek, iskolák és állami épületek.

A hónap elején az Irma hurrikán elpusztította a házak kétharmadát a Szent Márton sziget holland részén, Sint Martinon.

A Franciaország és Hollandia között megosztott szigetre 11 tonna szállítmányt vitt vasárnap a Nemzetközi Vöröskereszt.

Hajnalban már 250 kilométer/órás szelek kísérték a vihart és az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint a következő két napban tovább erősödnek a széllökések.

Chamberlain Emanuel, a Kelet-Karibi Államok Szervezete környezetvédelmi hivatalának vezetője kétségbeejtőnek nevezte a helyzetet. Azt mondta: a közelgő hurrikán veszélyezteti az Irma pusztítása utáni újjáépítést.

Emanuel azt mondta: az egész régiónak szüksége van a teljes nemzetközi közösség segítségére, mivel a szigeteken szűkösek a források.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Alig élték túl Irmát, máris itt az újabb megavihar, Maria
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást