eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla
Kongatják a vészharangot a tengerek miatt

Kongatják a vészharangot a tengerek miatt

Kétszer gyorsabban melegszik az Északi-tenger vize, mint az óceánoké, amelynek viszont már néhány fokos ingadozása is rendkívüli ökológiai károkat okozhat - mondta az InfoRádiónak Németh Szabolcs tengerbiológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

A szárazföldön élő embernek furcsának tűnik, hogy a tudósok 1-2 Celsius fokos vízmelegedésnél kongatják a vészharangot, hiszen számunkra ez szinte észre sem vehető – mondta a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke. Németh Szabolcs hozzátette, mi azt szoktuk meg itt Magyarországon, hogy télen mínusz tíz fok van, nyáron pedig plusz harminc, tehát akár negyven fokot is változhat a hőmérséklet. A tengerek azonban nem így működnek.

„Kiegyensúlyozott a hőmérsékletük. Vannak benne olyan élőlények, amelyek egész életükben csak egy-két fokos hőmérséklet-változást viselnek el, számukra a fél- vagy egyfokos melegedés óriási problémát jelenthet.”

A következményekről szólva a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke elmondta, azok az élőlények, amelyeknek a normális élettere az Északi-tengertől délebbre, melegebb vizekben van, előrébb fognak jönni.

„Nemrégiben Cipruson búvárkodtam és megdöbbenve láttam a Vörös-tengerben őshonos halfaj, a tűzhalak megjelenését, amelyek abszolút nem illenek bele az ökoszisztémába. Az a probléma az új fajokkal, hogy az őshonos ragadozók nincsenek felkészülve rájuk, így el tudnak szaporodni.”

Németh Szabolcs hangsúlyozta, az Északi-tengeren is megjelenhetnek új halfajok és az őshonos tőkehalak ivadék- és táplálékállományának pusztításával komoly katasztrófát okozhatnak, hozzátéve, hogy a tőkehalaknak a tóhalászat miatt egyébként is rohamosan csökken az egyedszáma.

„Hőmérséklet szempontjából a trópusi állatok úgynevezett szűktűrésűek. Az Északi-tengernél a téli és a nyári hőmérséklet között 8-10 fok különbség is lehet, ami a trópusi óceánokban elképzelhetetlen. Ezért

a trópusi óceánok melegedése drasztikusabb és gyorsabb változást eredményez.”

A hideg vizes tengereknél a sarki jégtakaró olvadása fog problémát okozni – fűzte hozzá a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke. Édesvíz kerül az óceánokba, ami megakadályozza az áramlások kialakulását. Ez pedig óriási vízkörzés-problémákat gerjeszthet, ami viszont mindenkire, a tengeri élőlényeken túl ránk is ki fog hatni – figyelmeztetett Németh Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×