eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Furcsa lényt és ritka leletet is a felszínre hozott a hurrikán - fotókkal

Furcsa lényt és ritka leletet is a felszínre hozott a hurrikán - fotókkal

Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán - tudósított az MTI.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: "a szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" - írta.

Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak - közölte a hivatal szóvivője.

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait. A szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.

Rejtélyes lény

Az augusztusban a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségében pusztító Harvey hurrikán is okozott meglepetést: egy furcsa lényt vetett a partra a víz. A maradványokat a National Audubon Society nevű nonprofit szervezet tagjai szúrták ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×