eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Juncker nagyon kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak

Juncker nagyon kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak

Az európai uniós tagállamok minden esetben kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit, az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik - szögezte le szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön - hangoztatta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

"Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" - mondta.

Az Európai Unió nem állam, de legyen jogállam - tette hozzá.

Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt - közölte évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker nagyon kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak

Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta: a migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is.

Hozzátette: nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét az EU külső határain fekvő tagállamok.

Elmondta, a bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre, továbbá kiemelte, javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

10 évvel a gazdasági válság kezdete után ismét szél dagasztja az EU vitorláit

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél", ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására - jelentette ki beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja - mondta felszólalásában Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli - tette hozzá.

További témák

  • Támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".
  • Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében. Nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra" - mondta az Európai Bizottság elnöke.
  • Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül, nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak - jelentette ki beszédében Jean-Claude Juncker.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×