eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újjáépítik a katedrálist, amelyet földrengés pusztított el

Újra felépítik a 2011-es pusztító erejű földrengésben romba dőlt christchurchi katedrálist Új-Zélandon - közölte egy örökségvédő csoport képviselője.

"Az emberek nagyon örülnek" - mondta Mark Belton, miután sokéves vitát követően  döntés született a Déli-szigeten fekvő városban.

A 2011 februári földrengés, mely 185 ember halálát okozta, súlyosan megrongálta a Christchurch központjában álló, 19. század végi neogótikus katedrálist. Az épen maradt elemekkel az utórengések végeztek, a templom helyén romhalmaz maradt.

Ban Sigeru japán építész tervei alapján a régi mellé egy ideiglenes új templomot emeltek kartonból.

Az anglikán egyház teljesen el akarta takarítani a katedrális romjait, hogy a helyükön új templomot emeljen, mivel a régi épület restaurálását túl drágának találta.

A terv tiltakozást váltott ki. Azok a csoportok, amelyek az eredeti építőelemek felhasználását szerették volna, bíróság elé vitték az ügyet, ahol az épület turisztikai jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A hétvégén kompromisszum született, az újjáépítési munkákat az év vége előtt elkezdik, az egyház szerint nagyjából tíz év kell a befejezéshez.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×