eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma

A miniszterelnök győztesnek nyilvánította magát

A konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg norvég miniszterelnök a parlamenti választások győztesének nyilvánította magát és a kormányzó koalíciót.

"Úgy tűnik, ez egyértelmű győzelem. A megoldásaink jók, munkahelyeket hoztunk létre" - jelentette ki támogatói előtt Oslóban. Figyelmeztetett azonban: "Van néhány feladatunk. Az olajbevételek egyre kisebbek lesznek."

A szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján Solberg pártja, a Höyre, és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 89 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A Höyrének 45 helye lesz - hárommal kevesebb, mint eddig -, az FrP-nek pedig 28, az eddigi 29 helyett.

A Munkáspárt vezette balközép ellenzéknek 80 hely jut.

Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére pedig beismerte vereségét, és azt mondta: "nagy csalódás" érte.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×