Belebukhat Katalónia vezetése a függetlenségi szavazásba

Infostart
2017. szeptember 7. 12:36
Kiírta október 1-jére Katalónia függetlenségi népszavazását a tartomány elnöke. Domonkos Endrét, a Budapesti Gazdasági Főiskola docensét kérdeztük a várható forgatókönyvről.

Barcelonában, a helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

Carles Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

Domonkos Endre elmondta, hogy

az ellenzék  nem vett részt a szavazáson, a kérdésben tehát megosztott a katalán társadalom.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Katalónia függetlenségi törekvése számos nemzetközi jogi és gazdasági kérdést is felvet. Nemcsak alkotmányjogi értelemben kivitelezhetetlen, hanem gazdaságilag is, Katalónia ugyanis nem tudná magát finanszírozni a nemzetközi pénzpiacokról.

Amennyiben nem éri el az 50 százalékot a részvételi arány és érdektelenségbe fulladna népszavazás, akkor a jelenlegi függetlenedés-párti kormány megbukna és könnyen lehet, hogy újabb tartományi választást kellene kiírni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Katalán függetlenségi népszavazás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást