eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Kockázatok a német választások lebonyolításához használt szoftverben

Súlyos biztonsági hiányosságokat tártak fel informatikai szakértők a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás lebonyolításához használt szoftverben - jelentették német hírportálok. A szövetségi választási bizottság vezetője közölte, hogy tudnak a gondokról, dolgoznak megoldásukon, és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye.

A szövetségi választási bizottság elnökének közleménye szerint a programot fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, a többi között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a végleges választási eredményt a nem digitális, hanem "analóg", írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftver révén manipulálni lehet a végeredményt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×