eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Irma tombol: egyre több halált okoz a hurrikán - képgaléria

Irma tombol: egyre több halált okoz a hurrikán - képgaléria

A nem végleges adatok szerint legalább nyolcan meghaltak és 21-en megsebesültek a francia Antillákon a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma tombolásában - jelentette be csütörtökön Vincent Boichard tábornok, a polgári szolgálat illetékese, aki a szomszédos Guadeloupe-ról irányítja a mentést.

A Karib-tengeri szigetcsoport két tagjával, Saint-Barthélémy és Saint-Martin szigetekkel, amelyekre szerdán csapott le a legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma, egyelőre semmilyen közvetlen kapcsolat nincs, nem működik sem az áram-, sem a telefonszolgáltatás. A Guadeloupe-ról érkező tudósítások szerint a szigeteken "apokaliptikus" állapotok uralkodnak, a hurrikán súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az épületek 95 százalékában.

Annick Girardin, Franciaország tengerentúli területeinek minisztere hatvan katona, hatvan tűzoltó, valamint a Vöröskereszt 38 munkatársának kíséretében csütörtökön megérkezett Guadeloupe-ra. A repülőtéren a miniszter nem kívánta az áldozatok számát megerősíteni, csak annyit mondott a sajtónak, hogy "kutyákkal érkezett, miután "sajnos Saint-Bathélémy-n sok munka lesz, nagyon jelentősek a károk".

Saint-Martin szigetének Franciaországhoz tartozó részén a repülőtér egyik leszállópályát sikerült megtisztítani, az elsősegélyek ide érkeznek majd közvetlenül Guadeloupe-ról. A hatóságok azt remélik, hogy a nap folyamán légihidat lehet indítani. Ezenkívül tengeri úton is küld Franciaország segítséget, mindenekelőtt víztartályokat.

Gérard Collomb belügyminiszter a Franceinfo hírrádióban azt mondta, hogy az áldozatok száma "a nap folyamán természetesen emelkedni fog" és minden információ egyelőre részleges, miután nagyon nehéz a szigetekkel kommunikálni.

Korábban a kormány "erős aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy a két szigeten élő mintegy 11 ezer ember közül hétezren nem akartak biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. "Nagy a félelem" miattuk - mondta a tárcavezető. A francia kormány szerda este válságtanácskozásra ült össze. Részt vett rajta Emmanuel Macron államfő is, aki utána kijelentette, hogy áldozatokkal kell számolni, mert a vihar pusztítása "kegyetlen". Megígérte, hogy a lehető leghamarabb tervet készítenek az újjáépítésre, és külön pénzalapot hoznak létre ennek fedezetéül.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×