eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Románia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését

Románia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését

A bukaresti kormány visszavonná azt a pályázatot, amellyel az UNESCO a világörökség részévé nyilváníthatná az erdélyi Verespatakot. Az ok a tervezett aranybánya ellehetetlenülése.

A román kormányfő egy televíziós műsorban bírálta az idei év elején távozott, Dacian Ciolos vezette szakértői kormányt, amelynek kulturális minisztere - mandátuma utolsó napján - felterjesztette az UNESCO-hoz azt a pályázatot, amellyel felkerülhet Verespatak a védett kulturális örökségek listájára. Mihai Tudose jelenlegi miniszterelnök jelezte, szeretné visszavonni ezt. Az okokról Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője beszélt:

„Római kori bányajáratok vannak. Az idegenforgalom számára lehetne megnyitni egy érdekes helyet, ha nem gyalulnák le egy bánya miatt. Időközben a bányajogot birtokló kanadai cég pert indított Románia ellen, a román kormány arra hivatkozik, hogy ha az UNESCO listáján a verespataki helyszín, akkor ezt úgy lehetne a nemzetközi döntőbíróságon értelmezni, hogy Románia megakadályozta egy jog gyakorlását, és akkor a cég kártérítésre lenne jogosult.”

Vannak azonban Romániában is olyan szakértők, akik ezt az okfejtést nem találják helyénvalónak – tette hozzá Pászkán Zsolt. A vállalat egyébként 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozza a beruházás megvalósítását.

A Gabriel Resources az erdélyi Érchegységben akarta megnyitni Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelésére. A román parlament 2014 júniusában utasította el az aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet.

A miniszterelnök most azt mondta, reméli, hogy még nem késő visszavonni a pályázatot, aminek érdekében levélben már tájékoztatták is az UNESCO-t.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×