eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Horvát erdőtűz: most nincsenek veszélyben turisták, de a szél miatt ez változhat

Horvát erdőtűz: most nincsenek veszélyben turisták, de a szél miatt ez változhat

A vasárnap este kigyulladt erdők még mindig lángolnak Horvátországban, a tűzoltásba már a hadsereg is bekapcsolódott, a változó irányú és erősségű szél azonban újra és újra feléleszti a lángokat. A turisták lakta területek szerencsére nincsenek veszélyben.

„Védjük a házakat, a szőlőket, a gazdasági objektumokat, de még mindig nem tudtuk megállítani a tűz továbbterjedését" – nyilatkozott a zadari tűzoltóság parancsnoka. A körzet több települését evakuálni kellett. Időközben Hvar és Ugljan szigetén is erdőtüzek alakultak ki, a tűzoltóság mellett a hadsereg is bekapcsolódott az oltásba.

Az erős, változó irányú szél okozza a legnagyobb problémát, ám turisták nincsenek veszélyben - hangsúlyozta az InfoRádiónak Skenderovic Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség vezetője: "Nem a tengerparti részen van a tűz, hanem a hegyekben, ahol nincsenek turisták. Ez változhat, mert erős szél fúj, de eddig nem voltak turisták veszélyben. A szigeteken is volt tűz, de ott is a magasabban fekvő területeken. Volt egy időszak, amikor az erős szél miatt a tűzoltórepülők nem tudtak dolgozni, de amint csendesedik a szél, újra folytatódik az oltás" - mondta Skenderovic Marin.

Hétfő délelőtt lezárták a forgalom elől az A1-es autópálya Zadar és Sibenik közötti szakaszát, mindkét irányból több kilométeres kocsisor torlódott fel. A sűrű füst miatt pánikba esett autósok az autópályán megfordulva, a forgalommal szemben próbálták elhagyni a területet. Mára már nincsenek lezárt autóutak, de Skenderovic Marin azt javasolja, mindenki tájékozódjon a forgalmi helyzetről, mielőtt útnak indul.

"A horvát autóklub internetes oldalán, a hak.hr angol nyelvű változatában lehet látni az aktuális közlekedési helyzetet, és jelenleg minden út járható" - mondta a horvát szakember. 

Vasárnap este csaptak fel a lángok 20 és 22 óra között 10-15 helyszínen egyszerre. Nem csak a forró, száraz idő és az erős szél miatt keletkeztek és terjedtek ezúttal az erdőtüzek, szándékos tűzokozás gyanújával hét embert vett őrizetbe a horvát rendőrség.

"Azt írják, hogy voltak szándékos akciók is, meg letartóztatások is, de hivatalos információk majd csak akkor lesznek, ha elmúlik mindenféle veszély, addig nem akarnak pánikot kelteni, bár a belügyminiszter azt mondta, nem kizárható, hogy szándékosan is gyújtogattak" - mondta Skenderovic Marin.

Június elseje óta a horvát légierő tűzoltó-repülőgépeit 243 tűzesethez riasztották, az oltási munkákban több mint 60 ezer tonna vizet használtak fel, 276 tűzoltót és katonát vetettek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×