eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A NATO-nak is tetszik Donald Trump terve

Jens Soltenberg NATO-főtitkár üdvözölte kedden az Egyesült Államok Afganisztánt és a dél-ázsiai régiót érintő, feltétekhez kötött stratégiáját, és kijelentette, a katonai szövetség elkötelezett e stratégia mellett. Korábban a brit védelmi miniszter üdvözölte az Egyesült Államok afganisztáni stratégiáját.

A főtitkár emlékeztetett: a NATO és szövetséges partnerei már elkötelezték magukat amellett, hogy növelik jelenlétünket Afganisztánban. Az utóbbi hetekben több mint tizenöt ország tett ígéretet további katonai hozzájárulásra, amely az afgán különleges erők és a légierő fejlesztésére, a kiképzésre, valamint katonai irányítás javítására fektet különleges hangsúlyt.

A szövetség célja továbbra is annak biztosítása, hogy Afganisztán soha többé ne legyen biztonságos menedék a saját országuk ellen forduló terroristák számára - húzta alá.

Kijelentette, az észak-atlanti szövetség minden afgánt a tárgyalások útján elérhető, fenntartható békét hozó politikai rendezésre ösztönöz. A főtitkár emellett arra kérte a térség országait, hogy támogassák a megbékélést, és járuljanak hozzá egy stabil és biztonságos Afganisztán megteremtéséhez.

Nem mondott számokat

Donald Trump amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton kedden elmondott beszédében vázolta fel kormánya új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját.

Trump az új afganisztáni stratégiával kapcsolatban hangsúlyozta: nem a nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen küzd, szövetségeseivel összefogva.

A kivonulásra nem szabott meg határidőt, hanem a célok teljesülésétől és az afgán kormányzat együttműködésétől tette azt függővé. Jelenleg 8400 amerikai katona állomásozik Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene a számukat.

Az amerikai elnök azonban nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait.

2001. szeptember 11.

A NATO az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően döntött az afganisztáni jelenlét mellett, jelenleg 12 ezer szövetséges katona teljesít szolgálatot a közép-ázsiai országban. A katonai szövetség támogatásával az afganisztáni kormányerők mintegy 350 ezer katonával és rendőrrel és biztonsági szakemberrel rendelkeznek.

A NATO júniusban, védelmi minisztereinek találkozóján döntött afganisztáni jelenlétének növelése mellett a béketeremtés és a stabilitás megtartása érdekében. A szövetség a terrorizmussal és belső feszültségekkel küzdő közép-ázsiai országban tanácsadással és kiképzéssel nyújt segítséget a helyi kormányerőknek, a kormányellenes muzulmán tálib felkelők elleni harci műveletekben nem vesz részt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×