eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Szakértői vélemény az észak-koreai feszültségről

Szakértői vélemény az észak-koreai feszültségről

Az amerikai elnök a japán kormányfővel egyeztetett az észak-koreai feszültségről, miközben Kim Dzsong Un-nal ismertették a Guam szigetén található amerikai támaszpont elleni támadás terveit.

Telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő az észak-koreai rakétakísérletek nyomán kialakult feszültségről, majd arra jutottak, hogy elsődleges céljuk egy újabb észak-koreai rakéta kilövésének megakadályozása.

Eközben James Mattis amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője közös, a The Wall Street Journal-ban közzétett véleménycikkben húzta alá, hogy az Egyesült Államoknak "nem áll érdekében a rendszerváltozás vagy Korea felgyorsított újraegyesítése" és Washington "nem keres semmiféle ürügyet arra, hogy csapatokat állomásoztasson a demilitarizált övezettől északra".

Az észak-koreai állam hírügynöksége közölte, hogy tájékoztatták Kim Dzsong Un phenjani vezetőt a Guam szigetén található amerikai katonai bázis elleni rakétatámadásra kidolgozott tervekről. E rakéták kilövésük esetén áthaladnának Japán dél-nyugati része felett is, ám a phenjani rezsim vezetője a híradás alapján még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna a támadásról.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint egyértelmű, hogy az Egyesült Államok nem kíván háborúba bocsátkozni a Koreai-félszigeten.

"Egy sajátos húzd meg-ereszd meg játékot láthatunk, amikor kicsit le is vannak osztva a szerepek, hogy ki az, aki inkább belemenősebb, és ki az, aki inkább a tárgyalásos megoldás felé akarja terelni a dolgokat. Az észak-koreai reakció is azt mutatja, hogy nem feltétlenül kívánnak ők sem rakétával válaszolni ezekre a felvetésekre, úgyhogy úgy gondolom, hogy csak a szokásos játékot láthatjuk - keménykedünk, keménykedünk, aztán mindenki rájön, hogy eredményesebb lenne inkább tárgyalni, és valamifajta megoldást kitalálnak a végén" - mondta a rádióban a szakértő.

Kína három hét múlva az ENSZ-szankciók miatt teljesen leállítja a vas, az ólom és a szén impotrját Észak-Koreából, ám ez Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője szerint nem fogja visszavetni Phenjan rakétaprogramját.

"Ezeket a büntetőintézkedéseket meglehetősen könnyű kijátszani. Nyilván Kína a helyzete miatt kénytelen demonsrtálni a világ felé, hogy ő elkötelezett a büntetőintézkedések, illetve Észak-Korea megrendszabályozása mellett, ugyanakkor

amennyiben ténylegesen is megvalósítják ezeket a lépéseket, azok Kínai cégeket is érzékenyen érintenek".

A dél-koreai elnök legutóbbi nyilatkozatában leszögezte, hogy nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút.

Az Európai Unió részéről Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízott óva intette Észak-Koreát az újabb provokációktól, amelyek Brüsszel szerint csak tovább fokoznák a feszültséget a térségben és a világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×