eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ilyenek a szexrabszolgák emlékművei - galériával

A második világháború koreai szexrabszolganőinek emléket állító szobrokat helyeztek el néhány buszon Szöulban, hogy emlékeztessék az utasokat azoknak az úgynevezett "vigasznőknek" a tragikus sorsára, akiket a japán birodalmi hadsereg kényszerített szexuális rabszolgaságba a birodalom által elfoglalt területeken.

A szobor egy hagyományos öltözéket viselő nőt ábrázol, aki ökölbe szorított kézzel, kifejezéstelen arccal mered a távolba, a vállán pedig egy apró madár pihen. A szobrokat öt busz egy-egy ülésére helyezték ki és szeptember végéig maradnak a járműveken.

  • A szexrabszolgaság emléknapja alkalmából Szöulban megemlékezést is tartottak.
  • Itt 500 apró szobrot állítottak fel annak a mintegy 200 ezer ázsiai, többségében dél-koreai nőnek, akiket a második világháború alatt a megszálló japán katonák bordélyokba kényszerítettek. 

A projekt egy szöuli közlekedési vállalat vezetőjének, Lim Csinvoknak a fejéből pattant ki, aki szerint a város vezetőségének semmi köze a kezdeményezéshez.

A szexrabszolgák ügye iránti elkötelezettségének jeleként Park Vonszun szöuli polgármester hétfő reggel maga is felült az egyik buszra, hangsúlyozva, hogy a kezdeményezés "lehetőséget ad arra, hogy az emberek leróják tiszteletüket az áldozatok előtt".

A buszok, amelyeken a vigaszhölgyek sorsát bemutató 2016-os dél-koreai filmből is elhangzanak részletek, a szöuli Japán Nagykövetség előtt is elhaladnak.

Hasonló szobrot helyeztek ki a nagykövetség, valamint a puszani japán konzulátus előtt is. Japán az alkotások eltávolítását követeli.

Lim elmondta, sajnálja, ha a buszokon lévő szobrok kellemetlenül érintik a japánokat, de nem akarja, hogy a vigasznők a feledés homályába merüljenek.

A második világháború idején csaknem 400 ezer ázsiai nőt kényszerítettek a japán katonák "vigasztalására" és szórakoztatására. Az áldozatok nagy része kínai és koreai volt.

2015 decemberében Szöul és Tokió megállapodást kötött, amelyben a japán kormány bocsánatot kért, és elismerte felelősségét a történtekért, valamint egymilliárd jent (2,3 milliárd forint) ajánlott fel a koreai áldozatokat támogató szöuli alapítvány számára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×