eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában - adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint pénteken egy alsókerepeci lakos jelezte a Munkácsi járás állategészségügyi szolgálatának, hogy két sertése pusztult el gyors lefolyású betegségben. Az állatok tetemeiből vett minták laboratóriumi vizsgálatából szombatra kiderült, hogy a sertésekkel az ASP vírusa végzett. Az elhullott állatok maradványait az állategészségügyi szolgálat munkatársai megsemmisítették, a sertésólat és az egész portát fertőtlenítették. Alsókerepecet 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, a településen leölik és elégetik az összes sertést. A hatóságok azt ígérik, hogy a gazdáknak az állam kártérítést fizet az állatokért.

Kárpátalján az ASP-fertőzést első ízben a múlt év végén mutatták ki egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában elhullott vaddisznókban. Azóta a veszélyes állatbetegség megjelent a Beregszászi, Ilosvai, Ökörmezői, Técsői és Volóci járások területén. Korábban minden helyszínen vaddisznók fertőződtek meg, a mostani az első eset, amikor a Munkácsi járásban elpusztult házi sertésekben mutatták ki az ASP vírusát.

Az elmúlt öt évben Ukrajna 23 megyéjében közel 240 ASP-s esetet regisztráltak, az idén már mintegy 90-et, szemben a tavalyi egész évi 91 esettel. Szakemberek szerint, ha az ASP terjedése a jelenlegi mértékben folytatódik, Ukrajna sertésállománya 2020-ig 1,4 millió egyeddel fog csökkenni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×