eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Összecsapások követhetik a választásokat Kenyában

Kenyában órákkal az elnök- és parlamenti választások után vita alakult ki az eredményekről, az ellenzék csalást emleget.

Kenyában az összecsapások kiújulásártól tartanak az elemzők a kedden tartott választások eredményei körüli politikai vita miatt. A hivatalos részeredmények a hatalmon lévő elnök, az 55 esztendős tehetős üzletember, Uhuru Kenyatta sikerét jelzik előre, a voksok háromnegyedének összeszámlálása után 55 százalékkal állt az első helyen. Legfőbb riválisa, a magát baloldalinak valló, 72 éves volt politikai fogoly, Raila Odinga a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, és arról beszélt, szerinte meghamisították az eredményeket.

A második helyre csúszott ellenzéki jelölt szerint saját számításuk azt mutatják, ők nyerték a voksolást, a feldolgozott adatok hamisak, a hatalom manipulálja a számlálást végző számítógépes rendszerbe kerülő adatokat. Ezt azzal indokolta, hogy a hálózatba feltöltött eredményekhez nem csatolták az egyes szavazóhelyiségek kimutatásait, amelyet a pártok megfigyelői aláírásukkal hitelesítettek.

A hivatalban lévő elnök – a részeredmények ismeretében – kritizálta az ellenzéket a választási eredmények megkérdőjelezése miatt, és azt mondta, ő a maga részéről fejet hajt a választók akarata előtt, akkor is, ha nem őt támogatják. Félő, hogy a vita heves tiltakozásokba csap át, ahogy történt ez 2007-ben is, amikor Odinga a zavaros körülmények között lebonyolított választásokon először alul maradva csalást emlegetett. A vitát követő összecsapásokban mintegy 1200 ember halt meg. Ralia Odinga négy éve is vesztett, de akkor az esetleges csalások miatt indult bírósági vizsgálat lecsillapította a kedélyeket. Most azonban az ellenzéki vezető híveinek egy része azt hangoztatja, mivel az előző két választást ellopták tőlük, nem hagyják, hogy ez harmadszor is előforduljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×