eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma

Nem a viszony javulása miatt mehetnek mégis a német politikusok Törökországba

Szeptemberben mégis ellátogathatnak német parlamenti képviselők egy törökországi NATO-légitámaszpontra. Ankara júliusban nem engedélyezte a vizitet.

Mégis mehetnek német parlamenti képviselők Törökországba, szeptember nyolcadikán meglátogatják a konyai légitámaszpontot, ahol egy tucat német katona állomásozik, és vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban.

Júliusban Incirlikbe mentek volna a politikusok, azonban Ankara a "kétoldalú kapcsolatok helyzetére" hivatkozva nem engedélyezte a vizitet. A mostani látogatás sem a kapcsolatok javulása miatt jöhet létre, hanem vélhetően a NATO vezetésének erős diplomáciai tevékenysége miatt.

A hét német politikus hivatalosan nem a Bundestag, hanem a NATO szervezésében érkezik Törökországba. A nyári konfliktus miatt egyébként Berlin megkezdte az eddig Incirlikben állomásoztatott német alakulatok áthelyezését Jordániába. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter üdvözölte a látogatás hírét, és jó megoldásnak nevezte, hogy a vizit a NATO szervezésében történik.

Alig 24 órával a hír nyilvánosságra kerülése előtt a török elnök ismét súlyos vádakat fogalmazott meg Németországgal szemben. Recep Tayyip Erdogan Berlint a Törökország-ellenes terroristák támogatásával vádolta meg, amiért Németország nem reagál több ezer, a török hatóságok által körözött ember kiadatását kezdeményező aktára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×