eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egy repülőgépet robbantottak volna fel Ausztráliában

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet utasítására egy utasszállító repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készült két férfi, akit a minap vettek őrizetbe Sydneyben - közölte pénteken Micheal Phelan ausztrál helyettes rendőrfőkapitány.

Mindkettejük ellen vádat emeltek, elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik őket.

Phelan szerint az összeesküvők - a 49 éves Khaled Khayat és a 32 éves Mahmoud Khayat - azt tervezték, hogy felrobbantják az Etihad légitársaság Sydneyből Abu-Dzabiba tartó járatát, illetve gáztámadást hajtanak végre rendkívül mérgező gázzal, kén-hidrogénnel.

A pokolgép alkatrészeit és a katonai minőségű robbanóanyagot egy légi teherszállítmánnyal juttatta el hozzájuk Törökországból az Iszlám Állam egyik parancsnoka. Phelan szerint aggodalomra ad okot, hogy ezt észrevétlenül meg tudta tenni.

A pokolgépet az IÁ egyik robbantási szakértőjének utasításai alapján rakták össze. A szerkezetet húsdarálónak álcázták, és Khaled Khayat a sydneyi repülőtérre vitte július 15-én, hogy a mit sem sejtő fivére felvigye a gép fedélzetére. Végül azonban a férfi valami oknál fogva mégsem adta oda a testvérének a csomagot, és távozott a repülőtérről a pokolgéppel együtt.

A meghiúsult kísérlet után a két vádlott megpróbált házilag vegyi fegyvert készíteni. Erősen mérgező kén-hidrogént akartak bevetni, de még nem választottak helyszínt, bár kaptak ehhez is ötleteket az IÁ-tól.

Phelan szerint az összeesküvés az Iszlám Állam sugallatára és irányítása alatt zajlott, s ez volt az egyik egyik legszövevényesebb összeesküvés, amelyet Ausztráliában lepleztek le.

Az ausztrál hatóságoknak azonban fogalmuk sem volt a készülő terrortámadásokról, amíg a múlt szerdán nem kaptak információkat róla egy külföldi hírszerző szolgálattól. A rendőrség szombaton razziákat tartott Sydney több pontján, és őrizetbe vett négy embert, valamint megtalálta a pokolgépet is. Az egyik személyt elengedték, kettő ellen vádat emeltek, míg a negyediket egyelőre vádemelés nélkül tartják fogva a terrorellenes törvénnyel összhangban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×