Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gond van az utasok adatainak kiadásáról szóló megállapodással az EU szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió és Kanada között tervezett utasnyilvántartási rendszer (PNR) adatainak továbbításáról szóló megállapodás jelenlegi formájában nem köthető meg, mert több rendelkezése összeegyeztethetetlen az unió által elismert alapvető jogokkal - döntött szerdán az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az Európai Unió és Kanada tárgyalásokat folytatott az utasnyilvántartási rendszer adatainak továbbításáról és kezeléséről szóló megállapodásról, amelyet 2014-ben írtak alá. Miután az Európai Unió Tanácsa kérte az Európai Parlament jóváhagyását e megállapodáshoz, a Parlament úgy döntött, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul azzal a kérdéssel, hogy a tervezett megállapodás összhangban van-e az uniós joggal, különösen pedig a magánélet tiszteletben tartására, valamint a személyes adatok védelmére vonatkozó rendelkezésekkel.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletének indoklásában elismeri, hogy az utasok összes adatának szisztematikus továbbítása, megőrzése és felhasználása alapvetően megengedett, a tervezett szabályozás pedig általános érdekű célt, a terrorizmus és a súlyos nemzetközi bűncselekmények elleni küzdelem keretében a közbiztonság biztosítását szolgálná, a megállapodás szükségességét tekintve ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy annak több rendelkezése nem korlátozódik a szigorúan szükséges mértékre, továbbá nem tartalmaz világos és egyértelmű szabályokat.

Indoklásukban a bírák aláhúzták, a megállapodás a többi között lehetővé tennék az olyan érzékeny adatok, mint a faji vagy etnikai hovatartozásra, a politikai véleményre, a vallási vagy világnézeti meggyőződésre, a szakszervezeti tagságra, az egészségi állapotra vagy a szexuális életre vonatkozó adatok Kanadába továbbítását is.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodásnak az érzékeny adatok Kanadába továbbításával, valamint az ilyen adatok kezelésével és megőrzésével kapcsolatos rendelkezései összeegyeztethetetlenek az alapvető jogokkal.