eur:
393.3
usd:
367.95
bux:
66092.82
2024. április 24. szerda György
Pattanásig feszült a német-török viszony

Pattanásig feszült a német-török viszony

Pattanásig feszültté vált Berlin és Ankra viszonya, miután a török rendőrség terrorizmus vádjával őrizetbe vett egy német emberjogi aktivistát. A berlini kormány szóvivője a mind jobban sokasodó konfliktusok miatt már tragikus helyzetről beszélt. A kancellár pedig nyíltan kiállt az aktivista azonnali szabadon bocsátása mellett, a külügyminisztérium pedig bekérette a Berlinben akkreditált török követet, akinek kertelés nélkül tudtára adták, hogy Ankara jogtipró intézkedéseit nem fogják ölbe tett kézzel tűrni.

Nemcsak Berlinben, hanem még Washingtonban is megütközést váltott ki a hat emberjogi aktivista, köztük a német Peter Steudtner letartóztatása Törökországban. Az amúgy is feszült német-török kapcsolatot az intézkedés annyira megterhelte, hogy Sigmar Gabriel külügyminiszter megszakította nyári szabadságát és visszatért Berlinbe, ahol egyeztetve a kancellárral és szakértőkkel, sajtóértekezleten sorolta fel a török kormány jogtiprásait, amelyekkel – úgymond – végképp elhagyta az európai értékrendszer útját.

Ez a berlini kormányt az Ankarával folytatott politika alapvető újraértékelésére kényszeríti,

majd figyelmeztette honfitársait, hogy óvakodjanak esetleges törökországi utazástól vagy nyaralástól. Köztudott, hogy az idegenforgalom a török nemzetgazdaság egyik fontos pillére.

Heiko Maas igazságügyminiszter szintén a határozott megtorló lépések mellett fogalt állást. Ezek között szóba jöhet a Törökországnak korábban megítélt, közel 4,5 milliárd eurós támogatás kérdése és az Európai Unióba való esetleges felvétel előkészítéséről kezdett tárgyalások ügye, de hangsúlyozta, hogy nem szabad teljesen megszakítani a kapcsolatot.

Diplomáciai körök szerint az ankarai intézkedések hátterében az áll, hogy kikényszerítsék a berlini kormánytól azoknak a német földre menekült 

török bíráknak, diplomatáknak és más állami tisztségviselőknek a kiadatását, akiket a tavalyi államcsínykísérletben való részvétellel vádolnak.

A külügyminisztérium már tegnap bekérette Törökország nagykövetét, akivel nyíltan közölték, hogy elfogadhatatlannak tartják Peter Steudtner letartóztatását, az ellene felhozott vádat légből kapottnak tekintik és követelik azonnali szabadon bocsátását.

Az emberjogi aktivista haladéktalan szabadlábra helyezését sürgette a kancellár is, majd rámutatott arra, hogy átlátszó mesterkedésről van szó, amellyel az államfő, Erdogan politikáját bírálókat akarják megfélemlíteni.

Az ankarai kormány visszautasította a német tiltakozást és

leszögezte, hogy Peter Steudtner, valamint a többi öt emberjogi aktivista fegyveres terrorcselekmények támogatása miatt került őrizetbe

és megismételte, hogy hasonló vád alapján indult eljárás a német Die Welt című napilap török állampolgársággal is rendelkező tudósítója, Deniz Jücsel, valamint egy további török származású német újságirónő, Meszále Tolu Korlu ellen is.

Azonban úgy tűnik, a török hatóságok nem elégednek meg egyes személyek elleni intézkedésekkel, ugyanis a berlini bűnügyi hivatalhoz eljuttatott török jegyzék szerint német vállalatok, így a luxusautók gyártására szakosodott Daimler cég, valamint a világ egyik legnagyobb vegyészeti konszernje, a BASF ellen is felmerült az a vád, hogy támogatja a tavalyi államcsínykísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×