Felszámolják a darknet egyik nagy illegális bazárját

InfoRádió / MTI
2017. július 20. 18:00
Az amerikai igazságügyi tárca csütörtökön bejelentette, hogy felszámolja az AlphaBay nevű internetes kereskedelmi portált, mert a darkneten - az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében - működő "bazár" több ezer kábítószer-kereskedőnek lehetőséget nyújtott drogok értékesítéséhez.

Az AlphaBay - rejtélyes körülmények között - már beszüntette működését a hónap elején. A széles körben a kábítószerek legnagyobb online feketepiacaként ismert portálon becslések szerint naponta több százezer dollár értékben bonyolítottak le ügyleteket.

Az internetes bazáron ópiumszármazékok, így fentanil és heroin adásvétele is zajlott, ezzel is súlyosbítva az Egyesült Államokban a drogok elterjedtségét - hangoztatta Jeff Sessions igazságügyi miniszter. Hangsúlyozta: "a darknet nem lehet rejtekhely".

Sessions szerint a holland hatóságok felszámolták a Hansa Market nevű, szintén a darkneten működő kereskedelmi portált.

Andrew McCabe, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatója szerint az AlphaBay tízszer nagyobb volt a 2013-ban felszámolt Silk Road (Selyemút) elnevezésű webpiacnál.