eur:
393.73
usd:
369.31
bux:
65661.5
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Menekülnek a turisták a fojtogató füst elől - Splitből jelenti munkatársunk

Menekülnek a turisták a fojtogató füst elől - Splitből jelenti munkatársunk

Splitet hétfő estére teljesen ellepte a környező erdőtüzek miatti füst - tudta meg az InfoRádió a helyszínen tartózkodó munkatársától.

Az InfoRádió munkatársa úgy véli, vasárnap üthetett ki a tűz Split keleti részén, egy Stobrec nevű, turistaközpontban.

Menekülnek a turisták a fojtogató füst elől - Splitből jelenti munkatársunk

„Azt láttuk, hogy a hegy túloldaláról jön a füst, amit szerencsére egész nap ellenkező irányba fújt a szél, de aztán, amikor megfordult a szél, sokkal kellemetlenebb lett. Úgy éreztük magunkat, mint egy grillezésnél, amikor mindig ránk fújja a szél a füstöt. Nem nagyon lehetett előle menekülni.”

Lendvai Szabolcs elmondta, azt is látták, hogy később a hegytetőn lángol az erdő és az aljnövényzet.

„Az volt a meglepő, hogy az emberek teljes nyugalommal vették tudomásul, kicsit katasztrófaturizmus-jellege volt: mindenki figyelte a tüzet a hegytetőről, a tengerpartról. Aztán, amikor a lángok megközelítették a lakott területet, jöttek a tűzoltók.”

Split keleti részén lévő hegyoldal teljesen leégett, az InfoRádió munkatársa úgy látta, hogy a házak döntő többségét sikerült megvédeniük a tűzoltóknak. Hozzátette, a tűz a turistákat is fenyegeti, főleg az elhagyatott részeken lévőket.

„A fojtogató füst estére beterítette Split történelmi belvárosát is, ahol a turisták szoktak vacsorázni. Mi lemenekültünk Trogirba, ahol látni igen, de szerencsére érezni ott már nem lehetett.”

A lakosságot felszólították, hogy az éjszakát csukott ablakkal vészelje át, ahol lehet, kapcsolják be a légkondicionáló berendezést.

„Reggel sűrű ködszerű füst ülte meg a várost. Elindultunk Splitből, a gyorsforgalmi út le van zárva, ezért az egyébként csodálatos történelmi tengerparti autóúton haladunk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×