eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Döntöttek: Trump nem titkolózhat

Donald Trump amerikai elnöknek egy bírói döntés értelmében nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiket fogadott a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumában, a Mar-a-Lago villában.

A döntést egy New York-i bíróság hozta hétfőn, az Állampolgárok a Felelősségért és az Etikáért Washingtonban (CREW) nevű civil szervezet keresete nyomán. A bíró elfogadta a civil szervezet érvelését, miszerint átláthatóságra van szükség az elnök munkájában és környezetében.

"A közvéleménynek joga van tudni, hogy kivel találkozik az elnök és a környezetében dolgozók csapata" - érvelt bírósági beadványában Noah Bookbinder, a CREW igazgatója.

Beiktatása óta Donald Trump többször látogatott a floridai Pam Beachen lévő, Mar-a-Lago nevű luxusvillájába, amelyet "téli Fehér Háznak" keresztelt el, és ahol tekintélyes külföldi vendégeket is fogadott, köztük például a japán miniszterelnököt, a kínai elnököt vagy az izraeli kormányfőt.

A Mar-a-Lagóban bonyolított tárgyalások sok kérdést felvetettek, eddig elsősorban a sajtóban. A többi között azt, hogy megfelelően biztosítható-e a villakomplexum biztonsága, a hivatalos tárgyalások titkossága, illetve, hogy mennyibe kerülhet ez az amerikai adófizetőknek. A CREW az első szervezet, amely az átláthatóság jegyében bírói úton kívánja tisztázni e kérdéseket.

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy készséggel áll rendelkezésre és a megjelölt határidőig - szeptember 8-ig - megküldi a Mar-a-Lagóba látogatók névsorát és a vizitek költségeit. Az elnöki hivatal közleménye kitér arra is, hogy szívesen megküldi a Fehér Házban látogatást tett politikusok és személyiségek névsorát is.

A Mar-a-Lago üdülőkomplexum magánklub, Donald Trump tulajdonában van, ám villáit fizetős klubtagok is látogatják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×