Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem fizetik ki a britek az adósságukat az EU-nak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Boris Johnson külügyminiszter az Egyesült Királyság Alsóházában kijelentette: nem hajlandóak kifizetni az Európai Uniónak azt a pénzt, amivel még tartoznak a szervezetnek. Az unió képviselői szerint emiatt megakadhat a tárgyalás a britek kilépéséről – idézi a Guardian cikkét az Index.

Kedden az Alsóházban beszélt Boris Johnson arról, hogy nem hajlandóak kifizetni azt a nagyjából 100 milliárd eurós összeget az EU-nak, amivel az unió tagjaiként még tartoznak a szervezetnek.

Fütyüljenek, ha pénzt akarnak látni - fogalmazott Johnson, mire Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalóa azt válaszolta, hogy füttyöt nem hall, csak az óra ketyegését.

Johnson kijelentése váratlanul érte az EU-t. Barnier brüsszeli sajtótájékoztatóján kulcsfontosságúnak értékelte a pénzügyi kérdéseket.

Barnier szerint az alapvető bizalom forog kockán amiatt, ha a brit kormány egyik tagja könnyedén kijelenti, hogy nem fizetnek egy centet sem az EU-nak,

miközben a brexit-tárgyalásokon a briteket hivatalosan képviselő David Davis egyelőre nem jelezte semmilyen formában, hogy nem hajlandóak kifizetni az adósságukat.

"Bizalom híján hogyan lehetne egy kereskedelmen, biztonságon, védelmen és más területeken alapuló kapcsolatot kiépíteni?" – fogalmazott Michel Barnier uniós megbízott. Hozzátette azt is, hogy nem bosszúról vagy büntetésről van szó, egyszerűen csak ki kell egyenlíteniük a briteknek a számlát, miután távoznak. Az EU csak annyi pénzt követel, amennyiben korábban megegyezett.