Elhunyt a börtönből kiengedett Nobel-békedíjas aktivista

InfoRádió / MTI
2017. július 13. 17:48
Meghalt Liu Hsziao-po Nobel-békedíjas kínai ellenzéki aktivista - tudatták az illetékes tartományi hatóságok csütörtökön. A börtönből pár hete végstádiumú májrákja miatt kiengedett Liut a senjangi kórházban ápolták.

Nem sokkal halála előtt a kórház már közölte, hogy Liu több szerve, a veséje, a tüdeje, a mája is felmondta a szolgálatot, és vérmérgezés is fellépett nála, családja pedig visszautasította, hogy mesterségesen lélegeztessék, s így tartsák életben.

A csütörtöki közlemény szerint - amelyet a senjangi helyhatóság igazságügyi osztálya adott ki - több szervének leállását követően Liu életét nem sikerült megmenteni.

A 61 éves korában meghalt Liu 2010-en nyerte el a Nobel-békedíjat,

mellyel a Nobel-bizottság az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelmét ismerte el, de a kitüntetést soha nem vehette át.

Ellenzéki tevékenységét a kommunista Kínában ellenforradalmi tevékenységnek, rendszerellenes felforgatásnak tekintették, s emiatt többször is börtönbe került.

Legutóbb 2009-ben ítélték 11 év börtönre a Charta 08 című kiáltvány miatt, melyben másokkal együtt politikai változást, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését sürgette Kínában.

Csak súlyos betegsége miatt hagyhatta el a börtönt június végén.