eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Újabb brüsszeli támadás indul Magyarország ellen

Újabb brüsszeli támadás indul Magyarország ellen

A civil törvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig a második szakaszba lépteti csütörtökön az Európai Bizottság - tájékoztatták jól értesült források a BruxInfót.

Mind a CEU-t hátrányosan érintő felsőoktatási törvény, mind pedig a civil törvény ügyében lépni kíván csütörtökön az Európai Bizottság, amikor nyilvánosságra hozza a kötelezettségszegési eljárásokról szóló legújabb, e havi döntéseit - írja a Portfolio.hu.

Brüsszel indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, második szakaszba léptetve ezzel a még április végén indult jogsértési eljárást a felsőoktatási törvény módosításának ügyében. Az erről szóló döntés más ügyekkel egyetemben már ezen a héten megszületik, ekkor kerül ugyanis a biztosi testület elé jóváhagyásra a kötelezettségszegési csomag.

A BruxInfo információi szerint a bizottság csütörtökön

a civil törvény ügyében is elindítja az eljárást

egy hivatalos felszólító levél kiküldésével. Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt, és mostanra jutott arra a következtetésre, hogy indokolt lépni az ügyben, mert megítélése szerint uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz a magyar jogszabály. A BruxInfo úgy tudja, hogy a Bizottság diszkriminatívnak tartja a "külföldről finanszírozott" címkézést.

Ami a felsőoktatási törvény módosítását illeti, a indoklással ellátott véleményben - ami a kötelezettségszegési eljárás második szakasza - az Európai Bizottság részletesen, pontról pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar törvény egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek.

Az eljárás második szakaszában komoly "jogászkodás" folyik, ezért ebben a fázisban általában hosszabb időt vesz igénybe az álláspontok ütköztetése. Ha a budapesti kormány a második szakaszban is kitart az álláspontja mellett, akkor a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ezzel azonban az is borítékolható lenne, hogy belátható időn belül nem születne megoldás a vitában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×