Mik az USA céljai a régiónkban?

InfoRádió / MTI
2017. július 4. 14:47
Az amerikai katonai jelenlétet és a gázszállításokat nevezte Donald Trump amerikai elnök szerda este kezdődő varsói látogatása alkalmából folytatandó kétoldalú egyeztetés fő témáinak Andrzej Duda lengyel elnök egy lapinterjúban.

Andrzej Duda a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjúban számolt be az amerikai elnök látogatásához fűzött várakozásairól. Duda és Trump csütörtök reggel egyeztetnek, a varsói Királyi Várban aznap megrendezésre kerülő Három Tenger Kezdeményezés csúcsértekezlete előtt, amelyen az amerikai elnök 12 kelet-közép-európai EU-tagállam elnökeivel találkozik.

Duda fontosnak nevezte, hogy a négyszemközti találkozón "konkrétumokról" tárgyalhat Trumppal. Ezek közé sorolta az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban, az észak-lengyelországi Redzikowóban létesülő rakétavédelmi pajzsot, az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) nemrég elkezdett szállítását, valamint Lengyelország nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

"Lengyelország szempontjából jó üzletet akarok kötni, amely amolyan +win-win+ hatással jár, ahogy az amerikaiak mondják" - jelentette ki Duda a gázszállításokról.

A biztonságpolitikára vonatkozóan úgy értékelte: Európa biztonsága az Egyesült Államoknak érdeke. "Amikor Közép-Európában háborúk - az első és a második világháború - kezdődtek, ezekben végül amerikaiak is meghaltak, miután az Egyesült Államok kénytelenek voltak részt vállalni e konfliktusok eloltásában" - idézte fel, hozzáfűzve: történelmileg indokolt, hogy Trump, aki "józanul szemléli az őt körülvevő valóságot", nagy súlyt tulajdonít Kelet-Közép-Európának.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Varsó várakozása az, hogy Trump bejelenti az idén Lengyelországba telepített amerikai kontingens missziójának meghosszabbítását, illetve a rotációs jelenlét állandóvá változtatását.

A kabinetfőnök kiemelte azt is, hogy Trump látogatása során a kelet-közép-európai kérdések kerülnek majd napirendre a Három Tenger Kezdeményezés keretében. Aláhúzta: a kezdeményezés a 12 résztvevő ország (a V4 országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - mellett a három balti állam, valamint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) üzleti és beruházási érdekeinek összehangolását és képviseletét szolgálja.

Szczerski megerősítette: Trump Varsó egyik belvárosi terén, a Krasinski téren első alkalommal lép majd fel Európában széles nyilvánosság előtt. Az 1944-es varsói felkelés során fontos szerepet betöltött helyszínt az amerikai fél választotta "mint jelképes helyet" - mondta az államtitkár, kilátásba helyezve: Trump olyan nemzetként szólítja majd meg a lengyeleket, amely "történelme legnehezebb pillanataiban is megküzdött szabadságáért".

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter hétfő délutáni sajtóértekezletén elmondta: arra számít, hogy Trump a Krasinski téren a lengyel-amerikai biztonságpolitikai együttműködésről beszél, kitér Oroszország és a NATO szerepére, s az amerikai katonai jelenlétre a térségben.

A lengyel-amerikai egyeztetés egyik témája Waszczykowski szerint a szeptemberben esedékes Zapad-17 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlat lehet, amely a lengyel külügyminiszter szerint "méreteit és a valószínű forgatókönyvét tekintve megköveteli majd a NATO és az Egyesült Államok reakcióját".

A Fehér Ház korábban közölte: a Három Tenger Kezdeményezés tanácskozásán való részvételével Trump elnök az amerikai kormányzat és a közép-európai térség országai közötti szoros kapcsolatokat kívánja hangsúlyozni, látogatásának célja, hogy kiemelje "a NATO kollektív védelme erősítésének elsődleges fontosságát".