eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk

Brexit - jöhet a legsúlyosabb forgatókönyv

A Corvinus Egyetem docense szerint ha valóban felállnak a tárgyalóasztaltól a britek, a legkeményebb Brexit valósulhat meg.

Gálik Zoltán az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásával kapcsolatban még mindig bizonytalanság van az Egyesült Királyságban.

Az Európai Unióval való tárgyalások menetrendje már megvan, de sok idő már eltelt - emelte ki a szakértő, aki szerint másfél év még a kevésnél is kevesebb idő arra, hogy végigvigyék a tárgyalásokat.

A szakértő szerint ha a britek valóban felállnak a tárgyalóasztaltól és "jegelik a tárgyalásokat", a legkeményebb Brexit forgatókönyve valósulhat meg, ami Nagy-Britannia teljes kiválását jelenti. Ez a brit gazdaságnak és az Európai Uniónak is nagyon rossz lenne - hangsúlyozta Gálik Zoltán, kifejtve: ez olyan helyzetet teremtene, amelyben vámok, bürokratikus akadályok nehezítenék a megmaradt kereskedelmet.

A Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lap írt arról, hogy a brit kormány akár felállni is kész a tárgyalóasztaltól az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon, hogy megmutassa, milyen kemény tárgyalópartner.

A lap, amely forrását nem nevezte meg, úgy értesült, hogy a kormány egyik magas rangú tisztviselője még az előrehozott választás előtt tájékoztatta brit vállalati vezetőket arról, hogy az EU pénzügyi követelései miatt a kabinet akár a tárgyalások megszakítására is hajlandó még az év vége előtt.

A lépést a Downing Street elsősorban "hazai fogyasztásra" szánja, hogy megmutassa: keményen tárgyal az EU-val.

A lap úgy tudja: Theresa May miniszterelnök egyik közeli munkatársa tájékoztatta erről a cégvezetőket, de a választás utáni átalakításokat követően az illető már nem dolgozik a kormánynak. A Downing Street egyelőre hivatalosan nem kommentálta az értesülést. Névtelenséget kérő kormányzati források arról biztosították a lapot, hogy a tárgyalások megszakítása nem szerepel a kormány tervei között.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×