eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Történelmi lépés a netes gyűlölködés ellen

Hónapokig tartó viták után a német szövetségi parlament (Bundestag) pénteken elfogadta a közösségi portálokon megjelenő jogsértő gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló törvényt. Az ellenzők szerint olyan kérdések eldöntése kerül magánkézbe, amelyeknek az igazságszolgáltatásra kellene tartozniuk.

Az ellenzéki pártok, civil és szakmai szervezetek és informatikai vállalkozások által bírált jogszabály szerint a portálok üzemeltetői akár ötmillió euró (1,5 milliárd forint) pénzbüntetést kaphatnak, ha nem távolítják el időben a jogsértő tartalmakat.

A kormányoldal - a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) frakciójának - támogatásával a ciklus utolsó rendes parlamenti ülésnapján megszavazott törvény alapján az üzemeltetőknek könnyen, közvetlenül és állandóan elérhető panaszkezelő szolgálatot kell működtetniük, és a főszabály szerint a felhasználói bejelentéstől számított

egy héten belül törölniük vagy elérhetetlenné kell tenniük a jogsértő tartalmakat, a "nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat" pedig 24 órán belül kell eltávolítani vagy elérhetetlenné tenni.

A határidőt csak akkor lehet túllépni, ha az üzemeltető alá tudja támasztani, hogy a panasz révén felmerülő jogi kérdések megválaszolásához több időre van szükség.

Az üzemeltetők a panaszok elbírálását rábízhatják egy önkéntes alapon felállítható önszabályozó testületre. Az intézmény működtetésének feltételei közé tartozik, hogy a szövetségi igazságügyi hivatal (BfJ) felügyelete alatt tevékenykedik, és a vezetőségében képviselet kapnak a tartományi médiahatóságok.

A portálok üzemeltetői kötelesek megválaszolni a panaszokat és indokolni döntésüket,

és negyedéve jelentést kell közzétenniük a büntetőjogilag releváns tartalmakkal kapcsolatban folytatott tevékenységükről, beszámolva a panaszkezelő szolgálat munkájáról, a panaszok számának alakulásáról és a döntési gyakorlatról.

A törvény nem hoz létre új jogokat, a felhasználók jelenlegi jogainak erősebb védelmét szolgája, ezt jelzi a címe is: Törvény a jogérvényesítés javításáról a közösségi portálokon.

Érvek mellette és ellene

Az új szabályozással megszűnik a "verbális ököljog" uralma - mondta a szavazás előtti vitában Heiko Maas igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy az utóbbi két évben kevéssé eredményes tárgyalásokat folytattak a portálok üzemeltetőivel az oldalaikon megjelenő úgynevezett gyűlöletbűnözés visszaszorításának önkéntes lehetőségeiről, és közben

300 százalékkal növekedett az ilyen típusú bűncselekmények száma a közösségi portálokon.

Az SPD-s politikus hangsúlyozta, hogy a véleményszabadság nagy érték, és "borzalmas kijelentések" is a részét alkotják, de vége van ott, ahol a büntetőjog elkezdődik. Ezért a jogszabály a bírálatokkal ellentétben "nem támadás a véleményszabadság ellen, hanem védelmének garanciája".

A törvény által üldözendő tartalmakban megjelenő fenyegetés, uszítás, holokauszttagadás, és a lejárató szándékkal kitalált becsületsértő valótlanság

"nem a véleményszabadság kifejezése, hanem támadás mások véleményszabadsága ellen", célja a "másként gondolkodók megfélemlítése és elhallgattatatása, a félelem légkörének megteremtése" - mondta a német igazságügyi miniszter.

Magánkézbe kerülő igazságszolgáltatási ügyek

Az ellenzéki pártok szerint viszont a törvény inkább a véleménynyilvánítás lehetőségeinek szűkítése felé mutat. A kormánypártok "magánkézbe adnak" - a portálok üzemeltetőire bíznak - az igazságszolgáltatásra tartozó ügyeket, arra köteleznek nem jogi ügyekre szakosodott vállalkozásokat, hogy rövid határidővel megválaszoljanak esetenként nagyon súlyos jogi kérdéseket, így kézenfekvő, hogy a biztonság kedvéért jogszerű tartalmakat is törölnek majd - húzta alá Petra Sitte, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) politikusa.

Ez az úgynevezett overblocking - tartalmak túlzott mértékű törlése, elérhetetlenné tétele - problémája, amelyre Renate Künast, a Zöldek képviselője is rámutatott. Hozzászólásában kiemelte, hogy a törvény az előkészítő szakaszban véghezvitt módosítások ellenére továbbra is inkább ösztönöz tartalmak törlésére, mint a véleményszabadság védelmére.

A törvény a szakmával és a pártokkal folytatott egyeztetés révén sokat változott a kormány által áprilisban elfogadott első tervezet óta. Például a kiszabható pénzbüntetés felső határát 50 millió euróról 5 millióra csökkentették, és kialakították az önszabályozó testület intézményét. A szakmai és a civil, jogvédő szervezetek viszont változatlanul elégedetlenek, és többnyire ugyanazokat a pontokat kifogásolják, mint az ellenzéki pártok.

Bírálta a jogszabályt a többi között az infokommunikációs szektor fő érdekvédelmi szervezete, a Bitkom, amely pénteki állásfoglalásában kiemelte: a széleskörű társadalmi vita helyett elhamarkodva kidolgozott, "kiérleletlen" törvény egy sor bizonytalan értelmű jogi fogalmat tartalmaz, és nagy hibája, hogy a véleményszabadságról szóló kérdések megválaszolását vállalkozásokra terheli, amelyeknek az idő szorításában kell döntést hozniuk, hogy elkerüljék a súlyos összegű büntetést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×