eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor: az EU-nak szüksége van Törökországra

Orbán Viktor: az EU-nak szüksége van Törökországra

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Uniónak szüksége van Törökországra.

Orbán Viktor pénteken Ankarában több miniszterével együtt részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török "kormányülést", kormányzati csúcstalálkozót jelent.

A kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón a török uniós csatlakozási tárgyalások ügyét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: ha elkezdünk egy tárgyalást, azt tisztességesen végig kell vinni. Magyarország nem támogat semmilyen felfüggesztést, megszakítást, álláspontja szerint nagy történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal - hangsúlyozta.

Úgy vélte, ha kellő higgadtsággal vetünk egy pillantást a helyzetre, azt látni, hogy

Törökország "pillanatok alatt" a legnagyobb erő lesz az európai térségben,

"optimista, növekvő nemzet", ezzel szemben Európa legtöbb országában csökken a népesség. Törökország célja, hogy 2023-ra a világ tíz legerősebb gazdasága közé kerüljön, és a világ egyik legerősebb hadereje is itt van - sorolta.

Binali Yildirim mindezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy évtizedek óta zajlanak az egyeztetések országa és az EU között, de Ankarának világos az álláspontja: az uniónak - különösen a Brexit fényében - át kell gondolnia, hogyan tovább, a zavaros hozzáállással szakítani kell. Törökország szeretne belépni az unióba, és Magyarország a kezdetektől támogatja ebben - közölte. Hozzátette:

ha viszont "sokáig kéreti magát" Európa, Törökországnak "elege lesz".

Az Orbán Viktor kíséretében lévő Simicskó István honvédelmi miniszter Fikri Isik török védelmi miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélésén a migrációs válsághelyzetről, a védelmi ipari, valamint a magyar-török hadtörténeti és hadisírgondozó együttműködés lehetőségeiről egyeztetett - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×