eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Angela Merkel ma délelőtt a német törvényhozók előtt mondott beszédében úgy vélte, hogy Európán ismét erőt vett az összetartozás szelleme.

A rövidesen befejeződő törvényhozói időszak utolsó kormány-nyilatkozatában Angela Merkel az Európai Unió múltheti csúcstalálkozójával kapcsolatban rámutatott arra, hogy a tanácskozásokat úgymond a tetterő és a jövőbe vetett bizalom jellemezte. A résztvevőkön ugyanis erőt vett az összetartás és az együttműködési készség szelleme, amiben alighanem szerepet játszott Nagy-Britannia kiválási szándéka is.

A kancellár szerint az EU gazdasági helyzete jelentősen javult, a válságos évek óta sikerült 10 millió új munkahelyet teremteni, és ebből a derűlátó megítélésből kiindulva utalt arra is, hogy az új francia államfővel egyetértésben fokozni fogják az erőfeszítéseket az európai integráció felgyorsítására, továbbá a valutaegységet alkotó országok pénzügyi együttműködésének további elmélyítésére.

Európa jövőbeni szerepére térve Angela Merkel a legnagyobb kihívások közt említette a nemzetközi terrorizmust, a környezetváltozást és a menekültkérdést.

A témát mintegy átvezetésként használva, a jövő héten esedékes G-20-ra utalva leszögezte: alaposan téved, aki azt hiszi, hogy elszigetelődés és protekcionizmus révén megoldhatók ezek a kérdések.

A kancellár nem titkolta, hogy a legfejlettebb ipari államokat és az élen járó feltörekvő országokat tömörítő G-20 jövő héten esedékes hamburgi csúcskonferenciáján kiváltképpen a környezetvédelem terén alapvető vélemény-különbségre számít, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tartja többé magát a Párizsban aláírt klimaegyezményben foglalt előírásokhoz.

Mint Angela Merkel fogalmazott, a párizsi egyezmény visszavonhatatlan. Kormánynyilatkozatában beszélt arról is, hogy a G-20 csúcsértekezletén síkra fog szállni a gazdasági integráció és a határokon átívelő kereskedelem érdekében, mert ez nagyban hozzájárul a konjunktúra és a jólét növekedéséhez, az új munkahelyek létrehozásához és a szegénység csökkentéséhez a világban.

Álláspontjának támogatására ma délre Berlinbe hívta a G-20 európai országainak vezetőit. A német álláspont megerősítéséhez alighanem kiváló partnernek ígérkezik az új francia államfő, Emmanuel Macron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×