eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Ma van a kábítószerfogyasztás-elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ globális jelentése szerint 2015-ben világszerte 250 millió ember fogyasztott legalább egyszer az év során illegálisan drogot. Zacher Gábor toxikológus szerint aggasztó, hogy leginkább a nagyon veszélyes ópioidok, a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek terjednek.

AZ ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala szerint 29,5 millió ember drogfüggő ma a világban, vagyis a felnőtt lakosság 0,6 százalékánál alakított ki a droghasználat függőséget, vagy okozott megbetegedést, például hepatitis C vagy HIV-vírusos fertőzést. Zacher Gábor toxikológus az ENSZ felmérés adatait megerősítve az InfoRádiónak arról beszélt, hogy az elmúlt évben jelentős volt az ópiátok drogpiaci térnyerése.

„A halálozás szempontjából a különböző szintetikus ópiátszármazékok viszik a prímet, az újabb fentanyl-származékok, amelyek szintetikusan elrajzott morfinszármazékok. Van olyan közöttük, amely az elmúlt évben több mint harminc halálos áldozatot követelt Svédországban.

A legnagyobb sebességgel a szintetikus marihuána-származékok fejlődnek.

Ezek a marihuána hatóanyagához, szerkezetéhez és hatásához hasonló, ugyanazokon a fogadóhelyeken ható anyagok, amelyeknek a hatáserőssége akár sokszor meghaladhatja a marihuánáét. Ezekhez hihetetlenül olcsón lehet hozzáférni.”

Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Az új pszichoaktív anyagok száma a 2012-es adatokhoz képest megduplázódott, már 483 féle érhető el ezekből. Zacher Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az újabb szintetikus szerek megjelenését még mindig nehezen tudja követni a törvényi szabályozás.

„Amikor rákerül egy szer valamilyen listára Amerikában, Európában, máris ott van az új szer. Jelenleg is nem kevés olyan szer van a piacon, ami legálisan forgalmazható, akár Magyarországon, az unióban vagy Amerikában, mert még nem került rá semmilyen listára.

Ez egy nagy, sötét lyuk.”

Európában a skandináv államokban a legmagasabb a drogfogyasztók aránya, világviszonylatban azonban az Egyesült Államok a csúcstartó. A drogok általi halálesetek negyede itt történik, amelynek elsősorban az ópioidok használata az oka, de sokan halnak meg túladagolás miatt is. A számuk 1999 és 2015 között megháromszorozódott. Összességében a világban évente legalább 190 ezer ember hal meg idő előtt drogfogyasztás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×