eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor: izgalmas és ígéretes

Orbán Viktor: izgalmas és ígéretes

Magyarország kész szakembereket küldeni Líbia déli határához az illegális migráció elleni uniós harc keretei között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A mostani európai uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó az európai hadsereg létrehozásának kiindulópontja lehet, ha létrejön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli találkozó végén.

„Elfogadtuk, hogy legyen megerősített európai védelem, amelynek az az értelme, hogy

Európa gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá tudja támasztani”

- fejtette ki.

Ebben az európai védelmi rendszerben most úgy tűnik, mindenki szeretne részt venni, annak ellenére, hogy korábban sok vezető húzódozott ettől. Létrehoztak pénzügyi alapot, amely ösztönzi a hadiipari kiadásokat – tette hozzá.

Az állam- és kormányfők megállapodtak abban is, hogy a katonai beszerzéseket igyekeznek összehangolni, így sokkal hatékonyabban tudják majd elkölteni a rendelkezésre álló forrásokat, ezek jelenleg az orosz kiadásoknál háromszor magasabbak – mondta a magyar kormányfő.

Központi téma volt a belbiztonság és terrorizmus elleni harc.

Az uniós vezetők azt várják el az internetszolgáltatóktól, hogy saját fejlesztésekkel tegyenek az interneten szerveződő terrorista hálózatok ellen.

A csúcson megerősítették a klímaváltozás ellen tett uniós vállalások betartását, de újabb vállalásokat nem tettek.

Orbán Viktor szerint több területen megjelent a fragmentáció, a protekcionizmus: példaként a schengeni rendszert, illetve a kiküldetés körüli vitát említette. Ez utóbbi, a kiküldetések ügye szóba került a V4-ek és a francia elnök péntek reggeli találkozóján is, amelyet

izgalmasnak és ígéretesnek nevezett

a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint megállapodás lehet az ügyben.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "férfiasan" kezdődött a barátságuk Emmanuel Macron új francia államfővel, akivel abban egyeztek meg, hogy az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet kell legyen.

Kiemelt téma volt a migráció is, Orbán Viktor elmondása szerint a korábbiakkal ellentétben most nem csak arról volt szó, miben nem értenek egyet a tagállamok, hanem arról, hogy miben közös az álláspont: ilyen a külső határ védelme, az illegális migráció megállítása, a kibocsátó és tranzit országokkal folytatott együttműködés.

Magyarország bejelentette, támogatja az olasz-német kezdeményezést, hogy Líbia déli határainál is állítsanak fel ellenőrzőpontokat. Magyarország ebben hajlandó részt vállalni akár emberekkel, akár pénzzel – emelte ki.

Megállapodtak abban is, hogy újabb kísérletet tesznek a biztonságos harmadik országok közös uniós listájában. A mostani csúcson ez nem sikerült – mondta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×