Egyre több áldozata van a tomboló erdőtűznek - képek

InfoRádió / MTI
2017. június 18. 12:34
Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton - közölte Joao Gomes portugál közigazgatási államtitkár.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte:

"az Európai Unió maximálisan kész segíteni".

Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

Az első jelentések 19 halottról szóltak, de a szám fokozatosan emelkedett, és tovább nőhet.

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Öt sérült állapota válságos.

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott.

"A helyzet sajnos eltér a megszokottól" - mondta az elnök. "Nem tehettünk többet annál, amit amúgy is megtettünk" a megelőzés és az azonnali válaszadás terén.

A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint

egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába.

A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak.

Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.