eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb lépések Katar ellen

Nem enyhült a feszültség az Öböl-menti államok jelentős része és Katar között. Legújabban weblapokat tiltottak le, polgáraikat hazatérésre szólították fel, cégeik kivonulását lebegtetik - Doha közben igyekszik befolyásos szövetségeseivel tárgyalni.

A diplomáciai kapcsolatokat Katarral az elmúlt napokban beszüntető országok újabb lépéseket tettek a 11 ezer négyzetkilométeres monarchia ellen. Az Egyesült Arab Emírségek blokkolja a katari légitársaság honlapját, Bahreinben a sajtót arra figyelmeztették, retorziót von maga után, ha kifejezik szimpátiájukat Katar mellett, és ezen két ország mellett Szaúd-Arábia is hazatérésre szólította fel polgárait a szinte blokád alá vett államból - írja az Al Jazeera hírtelevízió honlapján.

A konfliktus a katari emírrel a minap a monarchia állami hírügynökségének oldalán megjelent interjú miatt pattant ki. Ebben Tamim bin Hamad ász-Száni kritizálta az Egyesült Államokat, támogatásáról biztosította a Hamaszt és a Muzulmán Testvériséget, és segítséget ígért a síita Iránnak. A cikkben azt írták, Katar visszahívja diplomatáit Egyiptomból és több Öböl-menti államból. A dohai vezetés azt állítja, az interjút meghamisították.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter az Al Jazeerának azt mondta, meghekkelték a hírügynökség oldalát, s hazugságkampány indult országa ellene. A cikk azonban csak az utolsó csepp volt a pohárban, a közeli, szintén szunnita többségű országokat az zavarja már rég óta, hogy Katar sajátosan külön utas külpolitikát folytat. Támogatja például a több arab országban terrorszervezetként nyilvántartott Muzulmán Testvériséget, illetve a Hamászt, jó kapcsolatokat igyekszik ápolni a síita Iránnal. Az Al Jazeera hírtelevízióval pedig saját politikáját és céljait propagálja – ezért is tették most több államban elérhetetlenné a tévét.

A legfőbb vád azonban a terrorizmus támogatása.

Bár Donald Trump a katari emírrel csütörtökön folytatott telefonbeszélgetésében hangsúlyozta, hogy Washington kész közvetíteni a feszültség enyhítése érdekében, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Heather Nauert arról beszélt, bár Katar sokat tett például a gyanús pénzmozgások megakadályozására, zárolt számlákat, azonban még mindig sok teendője van a terrorizmus elleni küzdelem terén.

Szaúd-Arábia tíz feltétel teljesítéséhez kötötte a kapcsolatok helyreállítását, a most lezárt szárazföldi határok újranyitását, Doha azonban egyelőre nem reagált. A kuvaiti emír mellett a török elnök is próbál közvetíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×