eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Friss információk a párizsi támadóról

Friss információk a párizsi támadóról

Kalapáccsal támadt egy férfi kedd délután a párizsi Notre Dame előtti téren egy rendőrre, akinek az egyik kollegája lelőtte a támadót.

A lábán megsebesült támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön, a mentők kórházba szállították. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok, de annyit jeleztek, hogy a megtámadott rendőr könnyebben megsebesült - közölte a párizsi prefektúra.

A támadás miatt lezárták a környéket, ezernél is többen rekedtek a Notre Dame-ba. A helyzetről egy amerikai turista közvetített a Twitteren - később kiderült, hogy a rendezőként dolgozó férfi a londoni terrortámadáskor is a helyszínen volt.

Gérard Collomb belügyminiszter a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támadó azt kiabálta, hogy "ezt Szíriáért", s egy algériai diák személyi papírjai voltak nála, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.

A támadást követően szemtanúk szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott "kalifátus (önjelölt) katonájának" nevezte magát.

Friss információk a párizsi támadóról

A belügyminiszter, aki merényletnek minősítette a támadást, megerősítette, hogy a férfi kalapáccsal támadt a rendőrre, de

találtak nála két konyhakést is.

Szemtanúk két detonációt hallottak, s arról is beszámoltak, hogy a rendőrök megközelítették a földön fekvő támadót, aki halottnak tűnt, mindenhol vér volt körülötte.

A rendőrség Párizsnak a turisták által egyik leglátogatottabb terét teljesen körbezárta, s arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a környéket.

A támadás délután fél 5 körül történt, s a lövések nagy riadalmat okoztak az emberekkel teli téren. A Notre Dame katedrálisba közel ezren menekültek be, s a Twitteren megjelent fotók szerint a rendőrök azt kérték mindenkitől, hogy emelje magasba a kezét. Az embereket egy órával később egyesével kezdték a rendőrök kiengedni a katedrálisból, mindenkit megmotoztak.

A kezdeti pánikot követően a téren és a katedrálisban helyszíni beszámolok szerint jelenleg teljes a nyugalom.

A biztonsági kordont este 7 óra után feloldotta a rendőrség, az autóforgalom újraindult a Szajna-parton.

A Notre Dame katedrális, amelyet évente mintegy 13 millióan keresnek fel, szemben található a párizsi prefektúra központi épületével.

"A helyzetet kezeljük, egy rendőr megsérült, a tettest ártalmatlanítottuk, kórházba szállítottuk" - közölte a Twitteren a rendőrség.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, az elkövetés módja és célpontja ugyanis egyértelműen iszlamista támadásra utal francia szakértők szerint.

  • Az elmúlt három évben ez volt a nyolcadik, s az elmúlt évben pedig az ötödik alkalom, hogy hatósági emberek, katonák vagy rendőrök ellen próbáltak meg merényletet végrehajtani Franciaországban, ahol 2015 eleje óta 238-an vesztették életüket és több százan megsérültek terrortámadásokban.
  • Legutóbb április 20-án, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton egy 37 éves rendőrt fejbe lőtt és két másikat, valamint egy német járókelőt megsebesített egy merénylő, akit a helyszínen lelőttek a rendőrök.
  • A támadás három nappal a hét áldozatot követelő londoni merénylet után történt, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×