eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Minden, amit a londoni merényletről tudni lehet

Minden, amit a londoni merényletről tudni lehet

A szombati éjjeli londoni támadás egyik elkövetőjének ír igazolványa volt - írja a brit a sajtó. A merényletben heten haltak meg, 48-an pedig megsérültek. Az áldozatok között sok a külföldi. Összefoglaló a támadásról és az azt követő eseményekről.

Szombat este helyi idő szerint 10 óra körül három támadó egy fehér furgonnal nagy sebességgel felhajtott a London híd járdájára, és gyalogosokat gázolt el. Ezt követően a közeli piachoz, a Borough Markethez hajtottak, majd az autóból kiugorva sok embert megszurkáltak. A 25 centis késekkel bementek éttermekbe, kocsmákba is. „Ezt Allahért” – kiabálta az egyik támadó szemtanúk szerint.

A merényletben összesen heten haltak meg, 48-an megsérültek, 21 sérült állapota továbbra is válságos.

Az első megnevezett áldozat a kanadai Christine Archibald,

aki egy hajléktalanokat segítő intézményben dolgozott, mielőtt Európába költözött volna, hogy a vőlegényével legyen. Az áldozatok között sok a külföldi.

A rendőrség gyorsan reagált az eseményekre. Mintegy 50 lövést adott le nyolc rendőr, hogy megállítsa a merénylőket. Az első bejelentés után nyolc perccel már vége is volt az akciónak. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Az este egyik hőse egy román pék, Florin Morariu volt, aki a piac egyik üzletében dolgozik. Ahogy látta, hogy mi zajlik az utcán, kiszaladt, egy ládával leütötte az egyik támadót, majd több rémült embert beterelt a pékségbe, és bezárta azt.

A rendőrség vasárnap és hétfőn is razziákat tartott London keleti részén, és tizenkét embert – hét nő, öt férfi - vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben, egyiküket később elengedték. A brit sajtó szerint az egyik elkövetőnek ír igazolványa volt.

Hétfő este a Scotland Yard megnevezett két elkövetőt. A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig "marokkóinak és líbiainak vallotta magát" - áll a rendőrségi tájékoztatásban.

Theresa May brit kormányfő a BBC-vel azt közölte, hogy nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" szinten marad. Ez a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent és azt tükrözi, hogy az elhárító szolgálatok megítélése alapján nagy valószínűséggel lehet számítani újabb merényletkísérletekre Nagy-Britanniában. A rendőrség számos londoni híd védelmét megerősítette.

Egy kampányrendezvényen Theresa May kijelentette:

Nagy-Britannia eddig "túl sok toleranciát tanúsított" a szélsőségességgel szemben,

ezért most ezt a problémát teljesen új terrorellenes stratégiával "kezelni kell". A kormányfő szerint Nagy-Britannia lesz az első ország, amely a szélsőségesség elleni fellépés irányítására hivatott bizottságot hoz létre. Ennek majdani működéséről csak annyit mondott, hogy a testület a közszférával, a civil társadalom szervezeteivel és egyénekkel együttműködve segíti elő a szélsőségesség megnyilvánulásainak feltárását.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Munkáspárt vezetője hétfőn lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, amiért még belügyminiszterként a rendőrség létszámának csökkentéséről döntött.

A merénylet ellenére csütörtökön megtartják az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×