eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mindhárom londoni merénylőt lelőtték, kiderült, miért volt rajtuk fura mellény

Mindhárom londoni merénylőt lelőtték, kiderült, miért volt rajtuk fura mellény

A vasárnap délelőtti információk szerint hét embert ölt meg három merénylő szombat éjjel London belvárosában. A választási kampányt a nagy pártok felfüggesztették, de a választást nem halasztják el. Őrizetbe vettek 12 embert, a műveleteknek még nincs vége.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja. 

A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint

őrizetbe vettek 12 embert a kelet-londoni Barking városrészben,

és a környék számos lakóingatlanában további házkutatások zajlanak.

Nem robbantásra használták a fura mellényt

A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett a merénylőkkel.

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy a támadók öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrök. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve. A Sun című napilap értesülése szerint a támadók bádogpalackokból házilag készített mellényt viseltek, hogy megvédje őket a késszúrásoktól. Feltehetően ezekről a mellényekről hitték először azt, hogy robbanóanyagot tartalmazhatnak.

Mindhárom londoni merénylőt lelőtték, kiderült, miért volt rajtuk fura mellény

  • A rendőrség vasárnap délelőtti adatai szerint heten haltak meg a merényletben. Az első beszámolók hat halálos áldozatról szóltak.
  • Egy francia állampolgár is van a halálos áldozatok között, heten pedig megsebesültek, négyük állapota súlyos. Egy francia állampolgárt eltűntként tartanak nyilván - mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter vasárnap este. A korábbi hírek még négy francia sebesültről szóltak.
  • Összesen 48 sérültet vittek kórházba, több embert pedig a helyszínen láttak el - közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat. 
  • A sérülteket öt különböző kórházba vitték.
  • Példátlan akció volt a londoni merénylők elleni rendőri fellépés, erről árult el részleteket a Scotland Yard.

A gázolás után késeltek a merénylők

A merénylet a brit főváros szívében történt. A London hídon egy fehér furgon nagy - egyes szemtanúk becslése szerint óránkénti 80 kilométert elérő - sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrott három ember, és késsel támadt a járókelőkre a Borough Market környékén.

Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással és az utána elkövetett késeléses támadással.

A Scotland Yard már vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította

a London hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok "potenciális terrorcselekményként" kezelik a történteket.

Mindhárom londoni merénylőt lelőtték, kiderült, miért volt rajtuk fura mellény

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Nem változik a brit terrorfenyegetettség szintje a szombat esti, londoni terrortámadás után, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" a terrorveszély szintje az Egyesült Királyságban - közölte vasárnap reggel Sadiq Khan, London polgármestere.

Theresa May elnökletével vasárnap délelőtt összeült a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

Szünetel a kampány

Sadiq Khan londoni polgármester elvetette azokat a felhívásokat, amelyek szerint el kellene halasztani a csütörtöki parlamenti választásokat. "Nem vagyok híve a választások elhalasztásának, szenvedélyesen hiszek a demokráciában. Fel kell ismernünk, hogy a terroristák éppen a választásokat, a demokráciát gyűlölik a leginkább" - fogalmazott a londoni polgármester.

A kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vasárnapra felfüggesztette kampányát, de hétfőn folytatódnak a rendezvények.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.

Theresa May vasárnap bejelentette: nem halasztják el a választásokat.

A manchesteri terrortámadás után is szünetelt három napig az országos kampány.

Áder János köztársasági elnök II. Erzsébet királynőnek írt levelet, és Orbán Viktor is kifejezte részvétét a merénylet után.

2003 óta 18 terrortámadást hiúsítottak meg

Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában.

  • Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.
  • Nem egészen két hete, Ariana Grande amerikai popénekesnő manchesteri koncertjének helyszínén egy öngyilkos merénylő, a 22 éves, líbiai származású, de manchesteri születésű Salman Abedi öngyilkos, pokolgépes merényletet hajtott végre, 22 embert megölve. A manchesteri merényletben 117-en szenvedtek kórházi kezelést igénylő sérüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.
  • Nagy-Britanniában addig a legsúlyosabb eset a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat volt. Abban a támadásban négy öngyilkos terrorista robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve, több mint hétszázat megsebesítve.

A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Amber Rudd belügyminiszter a minap részletek nélkül elmondta: a brit elhárítás 2013 óta

tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsított meg, közülük ötöt március 22., a Westminster hídon elkövetett merénylet óta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×