eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin egykor Oroszország NATO-tagságát javasolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök annak idején felvetette Bill Clinton amerikai elnöknek, hogy Oroszország NATO-tag lehessen.

Az orosz elnök erről Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjúiban beszélt, amelyekből egy 90 másodperces részletet szombaton tettek közzé a Politico amerikai hírportálon.

A The Putin Interviews című dokumentumfilmet teljes egészében június 12. és 15. között fogják bemutatni a CBS Showtime csatornáján.

"Emlékszem egyik utolsó találkozómra Clinton elnökkel, amikor még ő volt az elnök. Moszkvába érkezett, és én beszélgetésünk közepette azt mondta:'Nos, meg lehetne nézni egy olyan variációt, hogy Oroszország belépne a NATO-ba.' Clinton erre azt felelte, nem vagyok ellene" - idézte fel Putyin.

Hozzátette, hogy abban a pillanatban "az egész amerikai küldöttség ideges lett". Oliver Stone kérdésére, hogy beadták-e jelentkezésüket, az orosz elnök elmosolyodott.

Putin on Showtime from Daniel Lippman on Vimeo.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéről a orosz államfő úgy vélte, hogy az az Egyesült államok külpolitikai eszköze, amelyben nem szövetségesei, hanem vazallusai vesznek részt.

"Amikor egy ország NATO-tag lesz, nagyon nehéz ellenállnia egy olyan hatalmas ország, mint a NATO-vezető Egyesült Államok nyomásának. És egy ilyen országban könnyen megjelenhet minden, amit akarnak, rakétaelhárító rendszer, új támaszpontok, és ha kell, új csapásmérő rendszerek" - fejtegette.

Maga tette fel a kérdést, hogy ilyen esetben mit tehet Oroszország.

"Nekünk ellenintézkedéseket kell hoznunk. Azaz saját rakétavédelmi rendszereinkkel kell nyomás alá helyezni azokat az objektumokat, amelyek véleményünk szerint fenyegetnek bennünket" - válaszolta.

A kérdésre, hogy miért reagál Oroszország oly hevesen a NATO bővítésére, Putyin azt mondta, hogy "elvben megértik a NATO értékeit vagy az értékek hiányát és a szervezet Oroszországra leselkedő veszélyeit".

"Minket a NATO-beli döntéshozatal aggaszt" - hangsúlyozta, hozzátéve "tudom, hogyan hozzák a döntéseket"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×