eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Világriadó: Trump benyomta a Nagy Piros Gombot?

Világriadó: Trump benyomta a Nagy Piros Gombot?

Sajtójelentések szerint a világ sorsát is meghatározó döntésre jutott.

Az amerikai elnök a szíciliai Taorminában a G7-es országcsoport csúcsértekezletén nem csatlakozott a többi országhoz a párizsi egyezmény iránti "erős elkötelezettség" megerősítésében, majd Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hoz döntést az ügyben.

Sajtóértesülések szerint most megtörtént ez a lépés, és az Egyesült Államok kivonul a Párizsi Klímaegyezményből - írta a BBC.

A megbízható információiról ismert Axios hírportál szerint az amerikai elnök néhány közeli munkatársának - köztük Scott Pruittnak, a környezetvédelmi ügynökség vezetőjének - azt mondta: azt tervezi, hogy kilép a 195 ország által 2015. decemberében aláírt párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezményből - most ők is azt írták, hogy az elnök meghozta döntését és az a kilépést jelenti.

Donald Trump szerdai Twitter-üzenetében ugyanakkor mindössze annyit közölt: pár napon belül nyilvánosságra hozza a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos döntését.

Ha valóban a kilépés mellett döntött, akkor

az elnök ezzel azt jelzi, hogy a globális klímaváltozást továbbra is "blöffnek hiszi",

és, mint az már évekkel ezelőtt kifejtette, szerinte azt a kínaiak találták ki, hogy versenyképtelenné tegyék az amerikai gyártóipart.

Az üggyel kapcsolatos kételyeire jó példa az is, hogy amikor az új elnök beiktatásával egy időben megújult a Fehér Ház weboldala is, azonnal eltűnt róla a klímaváltozással kapcsolatos aloldal, amelyen sok információ szerepelt a magáról a folyamatról, és Barack Obama korábbi amerikai elnök adminisztrációjának ez ellen tett lépéseiről. 

Idén március végén eltörölte Obama klímavédelmi lépéseit, felülírva a korábbi elnök ez irányú rendeletét egy saját elnöki rendelettel.

Trump a rendelet aláírásával

  • feloldotta az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának korlátozását,
  • zöld utat adott a szénbányászat beindításának,
  • feloldotta az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot,
  • feloldotta a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot,
  • és engedélyezte a hidraulikus technikával történő olajkitermelést.

Trump a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá a rendeletet. Az EPA költségvetését jelentősen csökkentette, a vezetőjének pedig a klímaváltozást tagadó Scott Pruittot tette meg.

A Párizsi Klímaegyezményről

  • A 2015-ben Párizsban, 195 ország vállalt klímamegállapodás elsődleges célja a globális felmelegedés korlátozása, részben a szén-dioxid és egyéb, a fosszilis energiahordozók felhasználásából eredő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.
  • Vállalták, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.
  • A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.
  • A szerződés keretében az Egyesült Államok is vállalta, hogy 2025-ig 26-28 százalékkal mérsékli emisszióját a 2005-ös kibocsátási szinthez képest.
  • A világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója Kína és az USA, mindketten ratifikálták a megállapodást.
  • Magyarország 2016. október 5-én ratifikálta a megállapodást.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×