eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tusk és Trump nincs azonos állásponton

Nincs azonos véleményen az Európai Unió és az amerikai elnök Oroszországot illetően, az ukrajnai konfliktus ügyében azonban úgy tűnik, hogy hasonló a felek álláspontja - jelentette ki csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott Donald Trumppal.

Rövid nyilatkozatában Tusk arról számolt be, hogy a délelőtti brüsszeli találkozón kül- és biztonságpolitikai, valamint klímavédelmi és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Trumppal.

Mint közölte, számos témában egyetértettek, főként a terrorizmus elleni harc terén, de más kérdések nyitva maradtak, például a klíma- és a kereskedelempolitika.

"Nem állítható teljesen bizonyosan, hogy - Trump elnök és én - azonos állásponton lennénk Oroszországot illetően, habár az ukrajnai konfliktus ügyében úgy tűnik, hasonló a véleményünk" - fogalmazott Tusk.

Elmondta, az volt a legfontosabb üzenete Trump számára, hogy Európa és az Egyesült Államok együttműködése és barátsága olyan nyugati alapértékeken alapul, mint a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete.

"Napjaink legfőbb kihívása, hogy ezen értékek, és ne csak az érdekek alapján konszolidáljuk a szabad világ egészét. Az első helyen az értékek és az elvek állnak, ezt kellene mondania Európának és Amerikának" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Tusk még szerda este azt írta a Twitteren: arról szeretné meggyőzni az amerikai elnököt, hogy "az euroatlantizmus a szabad világ együttműködését jelenti annak érdekében, hogy megakadályozzák a nyugati világrend összeomlását".

A találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett, amerikai részről pedig Rex Tillerson külügy-, James Mattis védelmi miniszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Tajani később közleményt adott ki, amelyben kiemelte: "az Európa és az Egyesült Államok közötti szövetség és barátság a közös értékeken, kulturális gyökereken, nyelven és valláson alapul". Közölte, az állampolgárok az Atlanti-óceán mindkét oldalán konkrét válaszokat követelnek a terrorizmus ellen, illetve a munkahelyteremtés érdekében, utóbbihoz pedig a piacok hatékony megnyitását biztosító kereskedelempolitikára van szükség. Hozzátette, az ülésen szóba került az észak-koreai helyzet is.

Bennfentes források szerint Donald Trump annak az aggodalmának adott hangot a tanácskozáson, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt amerikai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Csütörtök reggelre a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a brüsszeli amerikai nagykövetség ablakai elé egy daruról kifeszítettek egy sárga molinót azzal a felirattal, hogy "Ellenállás".

Trump az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélés után Emmanuel Macron frissen megválasztott francia államfővel ebédel, akivel várhatóan biztonság- és védelempolitikai kérdésekről tárgyal. Ezt követően pedig részt vesz a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×