eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla
Trump látogatása a patkánylyukban - képgaléria

Trump látogatása a patkánylyukban - képgaléria

Donald Trump és ezerfős kísérete már szerda délután leszállt Brüsszelben, a szó szoros értelmében megbénítva a belga főváros életét. Trump egy botrányt kavart korábbi nyilatkozatában, a terroristákra utalva „patkánylyuknak” nevezte Brüsszelt.

Példátlan biztonsági intézkedések közepette érkezett meg a Donald Trump vezette amerikai küldöttség szerda délután Brüsszelbe, ahol csütörtökön az új elnök beiktatása óta első alkalommal találkoznak az észak-atlanti szövetség 28 tagállamának vezetői - írja a BruxInfo.

Az eseményen a magyar miniszterelnök is találkozik az amerikai elnökkel.

A brüsszeli közlekedési vállalat sajátos módon hozta a helyiek tudomására néhány metróállomás ideiglenes bezárását. „Donald Trump látogatása miatt zárva” - tudatta szerda délután egy három nyelven kiplakátolt transzparens az uniós intézmények tőszomszédságában lévő Schuman-téri metrómegállóban. (Trump egy botrányt kavart korábbi nyilatkozatában, a terroristákra utalva „patkánylyuknak” nevezte Brüsszelt).

Az amerikai elnököt – aki januári hivatalba lépése óta először hagyta el Amerikát – a hosszú útra elkísérte első feleségének, a cseh származású Ivana Trumpnak az üzenete, mindenki értésére adva, hogy exférje nem nagyon szeret kimozdulni az otthonából. „Donald Trump olyan, mint a jó francia bor. Nem tesz jót neki a mozgatás és a szállítás” - üzente twitteren a volt feleség.

Trump, aki csütörtökön együtt ebédel Emmanuel Macronnal, az újonnan megválasztott francia elnökkel, vélhetően már túl lesz egy pohár francia boron, amikor délután sor kerül bemutatkozására a NATO új, 1,1 milliárd euró költségvetéssel felépített székházának avatásán.

Az ünnepségen – amelytől biztonságos távolságban tartják a sajtót – a 28 tagállam vezetői két emlékműről is lerántják majd a leplet: egyiket a 2001. szeptember 11. terrortámadás, a másikat a Berlini fal leomlásának emlékére alkották, és ebből az alkalomból Donald Trump és Angela Merkel német kancellár mond majd beszédet.

A ceremónia mindenesetre jó felvezetése lesz a három órás időtartamra tervezett csúcsvacsorának, amelynek margóján két, nem a nyilvánosságnak szánt dokumentumot is elfogadnak a 28 szövetséges ország vezetői. Diplomáciai források szerint mindkettő lényegében a NATO létjogosultságát és az európai szövetségesek pénzügyi kötelezettségvállalását korábban megkérdőjelező amerikai elnök megnyugtatását szolgálja.

Cserébe a szövetségesek pedig arra számítanak, hogy Donald Trump hitet tesz majd a kollektív védelem elve mellett, amelynek értelmében, ha egy tagállamot agresszió ér, a többiek egy emberként a segítségére sietnek.

„Meg szeretnénk mutatni Trumpnak, hogy az európaiak nem potyautasok” - szögezte le egy európai szereplő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×