eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Átdolgozzák a tömegrendezvények biztosítási terveit

Németországban felülvizsgálják a következő napokra szervezett tömegrendezvények biztosítására készített terveket a manchesteri terrortámadás miatt - jelentette be Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

A miniszter rámutatott, hogy az észak-angliai városban nem egy tömegrendezvény közben követtek el öngyilkos merényletet, hanem utána, amikor az emberek távoztak a helyszínről. Ezért

a rendezvények befejezése utáni szakaszra nagyobb hangsúlyt kell helyezni

a biztonsági intézkedések tervezésében - mondta a miniszter a ZDF országos köztelevízió kedd késő esti híradójában, hozzátéve, hogy valamennyi nagyszabású németországi rendezvény biztosítási tervét felülvizsgálják.

Thomas de Maiziere hozzátette, hogy a manchesteri robbantásnak az eddig feltárt adatok alapján nincs német vonatkozása, "sem az áldozatok oldalán, sem az elkövetői oldalon", és nem növeli a terrorveszélyt Németországban.

Azonban a terrorveszély eleve magas, és valószínűleg nem csökken egyhamar. Azzal kell számolni, hogy "a belátható időben szembe kell néznünk ezzel az igazán brutális veszéllyel" - mondta a miniszter.

Németországban a munkaszüneti napnak számító keresztény ünneppel, áldozócsütörtökkel kezdődő hosszú hétvégén számos tömegrendezvényt, fesztivált tartanak. Az ünnep egybeesik az Apák napjával, amely hagyományosan a férfiak hangos mulatozásának napja, szombaton pedig Berlinben megrendezik a labdarúgó Német Kupa döntőjét.

További biztonsági kihívást jelent, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából minden korábbinál nagyobb szabású a Német Evangélikus Egyházi Napok című eseménysorozat, amely szerdán kezdődik. A vasárnapig tartó rendezvényen csaknem 2500 istentiszteletet, koncertet, pódiumbeszélgetést tartanak többek között Angela Merkel kancellár, Barack Obama volt amerikai elnök, Melinda Gates - a Microsoft-alapító Bill Gates felesége, a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetője - és Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának részvételével. Valamennyi programot szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják meg, például

az egyházi napok 36 éve kezdődött történetében most először átvizsgálják az istentiszteletekre érkező emberek táskáit, csomagjait.

A Manchesterben hétfő este végrehajtott terrortámadásban 22 ember meghalt, 59 ember megsebesült.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×